fbpx Индустрия на красотата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Индустрия на красотата

Красотата във всичките й форми е тази, която променя света и го движи напред. Индустриите, свързани с нея са едни от най-печелившите, защото в основата на тяхното съществуване и
развитие е стремежът на човек да изглежда и да се чувства добре. И да бъде харесван. А в името на външния вид и лична суета хората дават мило и драго, равняващо се на милиарди евро в световен мащаб. И всичко това не е случайно.
Практиката показва, че често

външният вид е от съществено значение, дали и как ще те приемат колегите, бизнес партньорите

околните. Днес, в двадесет и първи век, народната мъд-рост "По дрехите посрещат, по ума изпращат" звучи по-актуално от всякога. И е валидна не само за дрехите, но и за детайлите, свързани с красотата. Имиджът на човек говори за него самия, за начина на живот, дори за качеството на бизнеса му.
Затова не е учудващо, че милиарди евро се инвестират всеки ден в тази просперираща бизнес ниша - парфюмерия, козметика, дрехи, бельо, аксесоари, фризьорски студиа, естетична хирургия и т.н. Все повече компании се включват в състезанието за вниманието и парите на негово величество клиента. Предлагат се не просто разкрасяващи процедури, козметика или парфюми. Предприемачите в сектора са осъзнали значението на индивидуалния подход към потребителя, всеки ден се създават какви ли не "глезотии", за да го накарат да се "влюби" в продукта. Конкуренцията както на всеки пазар, така и при бизнеса с красотата, е двигател и условие за развитието му. За неподготвените фирми обаче конкуренцията може да се окаже фатална.
Ако преди 15 години у нас съществуваха само няколко държавни предприятия за парфюмерия и козметика, то днес секторът е "пренаселен" от частни български и чужди компании.

Пред бизнеса у нас стои голямо предизвикателство, наречено Европейски съюз

След по-малко от две години конкуренцията на българския пазар ще е по-агресивна от всякога. От предприятията в страната зависи как ще успеят да запазят доверието на клиентите и доколко ще се преборят с навлизащите чужди компании. Не бива да се пренебрегва фактът, че за последните шест години производството в козметичния отрасъл е намаляло с 36%. Наблюдава се и спад при експорта. Руският потребител не е така отворен към български стоки както преди. Вероятно ще станем свидетели на промяна в географията на пазара. Част от очакванията са за обединение на фирми, други - за фалити на предприятия.
Бъдещето на всяка една компания зависи от инвестициите, които тя ще направи за подобряване на производствената и лабораторна практики, за маркетинг и популяризиране на продуктите.
Често подценявана от много компании днес, рекламата утре ще играе още по-важна роля за налагането на стоки и услуги на пазара. Мултинационалните компании не щадят средства за промоции, ПР и рекламни кампании и т. н. Факт е, че те могат да си позволят дълго време да поддържат по-ниски цени. И ако до момента красивото българско бе предпочитано почти навсякъде заради това, че е евтино, вече няма да може да устои на натиска на чуждите фирми. Време е качеството и иновациите да станат конкурентно предимство на българските фирми в "красивия" сектор.