fbpx Лидерство на промяната | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Лидерство на промяната

Лидерство на промяната

По последни наблюдения между 50 и 70% от планираните в организациите промени се провалят. Това е така най-вече защото фирмите не успяват да се справят с лидерството на промяната, независимо колко добре се справят с нейното управление.

Какво всъщност означава „лидерство на промяната”?

Лидерството на промяната е насочено към хората и справянето с техните емоции, съпротиви, несигурност и поведение в различните етапи на промяната. Управлението на промяната е свързано преди всичко със структурата, процесите и системите, чрез които се реализира промяната. Това е основната разлика между двете понятия.

Лидерството на промяната действа на три нива.

Средните и висши мениджъри създават промени и са отговорни както за реализирането на промените, инициирани от тях самите, така и за тези, които са „спуснати” от по-високо управленско ниво. За да успеят с тази задача, е необходимо да водят промяната на три нива:

На първо ниво лидерството на промяната касае самите лидери. Преди да насочат вниманието си към другите, е необходимо мениджърите да си изяснят собственото отношение към промяната и да отговорят за себе си на въпроси като:

Веднага след като изясни въпросите за себе си, лидерът на промяната трябва да насочи вниманието си към другите. На този етап е необходимо да си изясни следните въпроси:

Паралелно с първите две групи въпроси лидерът на промяната трябва да разреши и въпросите свързани с организацията:

Facebook коментари