fbpx Колонката на Гетов: Подписът не произвежда генерал | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Колонката на Гетов: Подписът не произвежда генерал

 

Веднъж по време на гражданската война между Севера и Юга южняците пленяват генерал на Севера. Това довежда до трудна ситуация и командването предлага на президента Абрахам Линкълн да произведе един от полковниците от “обезглавеното подразделение” за генерал.

Отговорът на Президентът Линкълн бил:

“Аз с един подпис мога да го произведа в чин генерал, но това генерал няма да го направи.

Защо избрах този цитат като тема за моя първи материал в “Колонката на Гетов”?

Причината е много проста. Почти ежедневно виждам в компаниите издигане на служители, които не са готови нито като знания, нито като ментална нагласа за ръководни позиции.

Два са водещите мотиви за вземане на подобни решения: вездесъщата позиция “Няма хора” и другата, не по-малко разпространена - той е лоялен служител с дълъг стаж.

Нито едната, нито другата са достатъчно основание да хванем някой за ушите и да го направим от супервайзър или търговец на търговски директор например, или от ТРЗ – Мениджър “Човешки Ресурси”. Не твърдя, че промотиране на служители вътре в компаниите е грешно, напротив това е прекрасна възможност за развитие, със сигурност част от хората успяват да се променят.

Голямата грешка, която се допуска при назначаването на ръководна позиция на човек, който не е бил на такава, е да го оставите да се оправя сам, както всъщност става в 90% от случаите. Прави се с нагласата “пускаме го в дълбокото и ако се оправи, значи става”. Тази логика води до почти сигурен крах, както за служителя, така и за амбициите на компанията, свързани с това повишаване.

Всички, ние, трябва да си дадем ясна сметка, че без предварително изграден ясен път на навлизане и без подкрепа от страна на вътрешни или външни ментори, това промотиране е обречено на провал.

Лесно ще повишите някой добър служител, но въпросът е, освен да му дадете шанса и да му покажете пътя. Да, това е усилие и отнема време, но се изплаща многократно. Да, безспорно много собственици и мениджъри на компании не го правят, оправдавайки се с класическото” нямам време за това”, но истината е, че те самите не знаят как да го направят и поради своето незнание обричат хора с мотивация и възможности да не станат истински генерали.

Запомнете отговора на Линкълн, аз го запомних!