fbpx Ивелина Шопова | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Красотата във всичките й форми е тази, която променя света и го движи напред. Индустриите, свързани с нея са едни от най-печелившите, защото в основата на тяхното съществуване и развитие е стремежът на човек да изглежда и да се чувства добре. И да бъде харесван. А в името на външния вид и лична суета хората дават мило и драго, равняващо се на милиарди евро в световен мащаб. И всичко това не е случайно. Практиката показва, че често външният вид е от съществено значение, дали и как ще те приемат колегите, бизнес партньорите
С приемането на България за член на ЕС европейските изисквания за качество и опазване на околната среда се превръщат в основен фактор за конкурентоспособност на българските компании. Това се отнася не само за експортните стоки, но важи и за тези, предназначени за пазара в страната. В момента обаче, много български продукти не отговарят на споменатите изисквания. В същото време политиката на Общността по отношение на спазване на законодателството и добрите практики в областта на околната среда е един от най-важните приоритети на Съюза.
Нивото на обслужване и качеството на предлаганата храна са нещата, които помагат на повечето туристи да решат, дали си струва или не, да бъдат гости в един хотел. Не е тайна, че така и туроператорите си създават мнение за съответния обект. Особено чуждите. Често преди да поемат ангажимент да продават туристическите услуги на български хотел в Европа, те поставят определени изисквания към ресторанта и бара, екологичната среда и т.н.
Пазарът на офиси в България има голям потенциал, който обаче крие и немалък риск за инвеститорите. Това стана ясно по време на конференцията "Развитие и предизвикателства на пазара на недвижими имоти в България", която се проведе в края на май в София в рамките на търговското изложение "Имоти Експо". Форумът дискутира състоянието и тенденциите на пазара на недвижими имоти в страната, в това число на жилищните, бизнес, офисните и търговските.
Едва ли има човек, който да не се е убедил в истинността на фразата, че "времето е пари". За много хора най-скъпото време е свободното време. За едни това е така, защото то е твърде малко и следователно много ценно. За други свободното време е една перспективна и печеливша ниша в бизнеса, превърнала се в индустрия в цял свят. Индустрия, в която конкуренцията е повече от жестока, защото борбата е за минутата, дори за секундата от скъпоценното време на клиента.
Днес е трудно да си представим как една компания може да работи и да развива бизнеса си без качествени и бързи комуникации. Те са от първостепенно значение за всяка фирма, особено ако тя разполага с повече от един офис в столицата или в страната и разходите за телефон и интернет не са малки. Ако организацията е банка или застрахователна компания с клонова мрежа, се налага да се наемат линии за пренос на компютърни данни, което също не е евтина услуга.