fbpx Знаем ли какво автомобилна масло да ползваме? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Знаем ли какво автомобилна масло да ползваме?


Пазарът на моторни масла в България все още се определя от доминиращия тип лично превозно средство.След направено проучване между 955 души на възраст над 18 години за нагласата на българския шофьор за потреблението на смазочни продукти става ясно, че съществуват два критерия за избор. От една страна, маслата се възприемат чрез тяхната познатост или разпространеност. Вторият спонтанен разграничителен принцип е "местни - вносни" марки. Тази линия се интерпретира и като "висококачествени - нискокачествени" или "престижни - непристижни". Водачите на източни автомобили възприемат българските продукти като "златната среда" - "добра, но по-евтина от качествените вносни". Собствениците на западни коли предпочитат престижните марки масла, като определят родната стока като нискокачествена. Те застават категорично зад позицията, че вносните продукти си "струват парите".


За новите коли се препоръчват синтетични масла с индекс 5W40 или полусинтетични с индекс 10W40. Двигатели на автомобили от седемгодишна възраст нагоре е добре да се захранват с масло 15W40. Подходящите масла за тежкотоварни, селскостопански машини, автобуси и возила с голям обем на двигателя са едносезонният тип M-10-D (отговарящо на стандарт SAE 30), M-16-D (SAE 40) или M-20-D (SAE 50). TIR-ове и селскостопанска техника използват тип 20W50.


Една от марките масла на нашия пазар, които си "заслужават парите" е Komet Motor Oil. Продуктите притежават необходимите сертификати от отдел "Изпитване на горива, смазочни материали и присадки" на Държавната агенция за метрология и технически надзор, както и удостоверения за високо качество и физикохимични анализи.
Направените изследвания показват, че Komet е високотехнологично масло, което удължава живота на всички бензинови и дизелови двигатели, включително на автомобили, снабдени с инжекцион, турбо-системи и катализатори. Препоръчителната смяна е на
всеки 15 000 км.
Клиентите на Komet могат да избират между минерални, полусинтетични и синтетични масла. В номенклатурата си фирмата разполага и с масла за двутактови двигатели 2-T Mix. Компанията разполага с представителства и дистрибуторска мрежа в цялата страна.
Komet Motor Oil се налага чрез своите качествени продукти като достоен конкурент на най-популярните търговски марки.
За контакти:
Централен склад: София, бул."Ломско шосе" 277; тел. 02/934 54 95; 088/689 98 38.