fbpx С 40% по-малко са новите офиси у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

С 40% по-малко са новите офиси у нас

Сравнително висока е активността на пазара на офис площи през изтеклото първо полугодие на 2012 г., се отчита в доклад на консултантската компания Forton International. Съществен принос за динамиката на офис пазара има релокацията на централите на няколко търговски банки, като ключовите мотиви за преместването на компаниите не се променят.

През изминалите шест месеца и банковият сектор се е възползвал от подходящия момент да оптимизира разходите си и да осигури на служителите си по-ефективна работна среда. Реално 50% от заетите нови площи са от банкови институции – Пощенска Банка консолидираха офисите си на едно място, своите централи релокираха също Алфа Банк и Тексим Банк. Голяма фармацевтична фирма нае над 1 300 кв.м в един от най-качествените и модерни клас А проекти на пазара – Сердика Офиси. TRADER.BG консолидираха развойната си дейност и финансовия център на подобна площ в Литекс Тауър, с което заетостта на проекта надмина 95%. Мелън АД избраха Полиграфия Офис Център за своя локация през следващите няколко години, където наеха почти 1 700 кв.м”.

Нови 79 000 кв.м офиси бяха завършени през първото шестмесечие на 2012 г., което е с 21% повече спрямо новоизлезлите площи за същия период на миналата година. Така общият обем офиси в столицата към момента e 1 557 000 кв.м. Макар предлагането все още да надвишава сериозно търсенето на нови офис помещения, качествените проекти все по-активно привличат наематели и повишават нивата си на заетост.

С около 40% по-малко са площите в процес на изграждане спрямо година по-рано. До края на 2012 г. пък се очаква да бъдат завършени близо 64 000 кв.м офиси. Много инвеститори продължават да отлагат въвеждането в експлоатация на своите проекти, изчаквайки да получат повече сигурност и по-висок процент на заетост.
Позитивните данни за чуждестранните инвестиции в България от първото полугодие също влияят положително на пазара на офис площи, особено чрез присъствието на международни компании-наематели, които аутсорсват дейността си в България.

Осезаем ръст в наемните нива обаче през следващите месеци не се очаква. За първите шест месеца нивата са между 9 и 12 евро на кв. м месечно за първокласните офиси на комуникативни локации и централната градска част. Съвсем лек ръст се забелязва в нивата на качествените офиси в центъра спрямо същия период на 2011 г. като резултат от няколко сделки, сключени на ексклузивни локаци