fbpx Либхер откри третия си завод в Пловдив с инвестиция за 17 млн. евро | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Либхер откри третия си завод в Пловдив с инвестиция за 17 млн. евро

Световният гигант „Либхер“ откри нов завод за бетоновози в Пловдив. Това е третата инвестиция в нова производствена база на фирмената група в Тракия икономическа зона /ТИЗ/, като този път локацията е в чертите на града върху терен от 37 000 кв.м със застроена производствена и складова площ 12 000 кв.м. В завода на „Либхер конкрийт технолоджи Марица“ са инвестирани 17 милиона евро. В сумата е включен и трансферът на налични съоръжения от Германия, които частично са допълнени с ново закупени машини и съоръжения.

За тържествената церемония вчера пристигна един от собствениците на немския концерн - Филип Либхер. На откриването присъстваха още изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ Богдан Богданов, областният управител на Област Пловдив Йордан Иванов, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, посланикът на Федерална република Германия в София Кристоф Айххорн, почетният консул на Федерална република Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова, създателят и изпълнителен директор на Тракия икономическа зона инж. Пламен Панчев, партньори на фирмата от различни държави.  

Филип Либхер, един от внуците на на основателя на групата Ханс Либхер

Филип Либхер откри тържеството с думите: „Радвам се, че съм в Пловдив да ви поздравя от името на семейство Либхер. Аз съм един от внуците на основателя на групата Ханс Либхер, който полага основите на фирмата през 1949 г. Заедно с баща ми Вили Либхер отговаряме за дивизията "Бетонна техника".

„Либхер“ има глобално присъствие с над 140 компании в групата в над 50 страни и 40 производствени обекта. Оставаме 100% семеен бизнес. Всички акционери са членове на семейство Либхер. Нашата независимост като семеен бизнес ни позволява да взимаме решения бързо и автономно.  Ангажирани сме да направим положителен принос към технологичния процес и да предоставим най-високо качество във всичките ни дейности. Правим дългосрочни инвестиции, включително по време на пандемията. Само за 2021 година сме инвестирали над 700 милиона евро.

От над 20 години сме в България. Третият ни обект тук е оборудван с най-новите производствени машини, за да отговорим на нарастващото търсене в Европа на висококачествени бетонобъркачки. Тази локация ни позволя по-ефективно производство за клиенти в Източна Европа". 

Богдан Богданов му връчи грамота от името на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер за поредната инвестиция. Шефът на БАИ подчерта и важната роля на Тракия икономическа зона при привличането на инвеститори от ранга на „Либхер“. Екипът на зоната, ръководен от инж. Панчев, е създал успешно частно-публично партньорство и именно синергията, синхронът между бизнеса, държавата и местната власт са довели до инвестираните в нея над 3 милиарда евро от над 200 фирми за последните 25 години, припомни шефът на БАИ.

Предприятието вече работи и са назначени 120 души – заварчици, механици, електромеханици, бояджии, складови работници. Средната работна заплата е в горния сегмент за региона и съгласно системата за заплащане в концерна Либхер.