fbpx Изхарчените пари са загубени пари. Как да не ги губим? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Изхарчените пари са загубени пари. Как да не ги губим?

За разлика от предни година, 2022-ра е белязана от редица икономически сътресения, които ни карат да преосмислим разходите си. Цените продължават да бъдат прекалено високи за голяма част от потребителите. Тази година подарък за празниците може да има съвсем различен вид и форма – като инвестиционното злато. Преди да изберем в какво ще вложим парите си, е важно да вземем под внимание няколко фактора, свързани с пазаруването по време на празници:

Фалшиво намаление

Всеизвестен факт е, че покрай празници или големи намаления цените на етикетите се завишават. По този начин уж получаваме голяма отстъпка от реалната цена, а в действителност разликата между двете суми е незначителна. Препоръчително е преди да закупим дадена стока, да проучим предварително нейната цена и най-вече да сравним.

Изхарчените пари са загубени пари

Според различни проучвания от изминалата година, Gen Z или поколението Z, родени в периода 1997 – 2012 г., са сред най-големите потребители на стоки по време на  Черен петък (Black Friday). Това се дължи на няколко причини:

Процент от Gen Z вече са навършили пълнолетие, завършили са своето образование и тепърва откриват своята финансова независимост. Голяма част от тях вече работят, печелят сами парите си и нямат ограничения, налагани от родители. Усещането за автономност може да доведе до вредни навици на харчене пари за ненужни вещи. Заплатата създава илюзията за финансова независимост, но истината е че начинът, по който инвестираме спечелените пари, определя нашето бъдеще. Препоръчително е да инвестираме парите в активи, които с течение на времето не губят своята стойност. Такива покупки могат да са акции, злато или дори недвижими имоти.

Инвестирайте

Във времена на инфлация е хубаво да обмислим добре къде и за какво харчим парите си. Коледните празници настъпват, а това означава само едно – много, много покупки, които често поглъщат всичките ни спестявания. Вместо излишни подаръци, тази година може да подарим нещо безценно, което не би изгубило стойността си, например инвестиционно злато или монети.

Когато чуем злато, повечето от нас си представяме златни кюлчета. Това е опция за подарък, но тя до някаква степен задължава получателя да съхранява златното изделие в сейф и т.н.. Ако търсим нещо по-лесно за съхранение, което близките ни могат да получат веднага, то златната монета или инвестиционното злато са подходящия подарък.