fbpx Хоум офисът – време е за вдигане от окопите и диваните! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Хоум офисът – време е за вдигане от окопите и диваните!

През последните няколко седмици, в интервюта и частни разговори ме питат дали, след като в предната семична колонка съм сравнил ситуацията в момента с тази, от времето на Първата световна война (1915-1916), когато вече в армиите започва да пада бойния дух, ще настъпи и 1917-та и в бизнеса? Отговорът ми е категоричен - в някои компании със сигурност ще има революции и то предизвикани не от служителите, а от клиентите! 

Императорът в хоум офис

В момента чета “Империята трябва да умре” - една изключително интересно написана книга за последните години на руската империя. Един от любопитните факти, споменати в книгата е, че по време на революцията от 1905 г. руското императорско семейство, по препоръка на тайната полиция, се премества от Петербург. От всеизвестния Зимен дворец в “Царско село” (не, не това на околовръстното в София), а лятната резиденция на Романови. Императорът и неговото семейство никога повече не се връщат да живеят в столицата. Всъщност, цар Николай е бил посъветван да е „хоум офис“ за по-сигурно и това коства в последствие и работата, и короната, и главата му.

В голяма част от случаите хоум офисът като форма на работа води до загуба на реална представа за различни аспекти на бизнеса - състояние на пазара, на компанията, мотивацията на служителите и редица други. 

Лесната заблуда

Дори проактивните служители и мениджъри в състояние на хоум офис губят много от своята инициативност в общуването с околния свят. Когато императорът се изолирал, той е станал изключително лесно манипулируем, получавал информация само от свитата и министър-председателя и то веднъж месечно. Същото е и в компаниите - топ мениджмънтът, който е хоум офис, става нездравословно зависим от служителите си и лесно подвеждан. Губи се представа за реалностите в бизнеса, а те се променят толкова бързо. Не се подлъгвайте да излизате хоум офис, ако работата ви не е на 90% пред лаптопа. Животът си тече, конкуренцията работи и то на терен. 
Безспорно пандемията е страшна и много хора си отиват, но не мислете, че изолацията ще ви спаси. Напротив, ще ви нанесе много по-сериозни травми в дългосрочен план – както в професионален, така и в емоционален.

Слуги в офиса

През последните дни водя разговори с мениджъри, на които част от служителите са хоум офис, а други са си по места. Това, което споделят, е значителната разлика в качеството на работа от вкъщи и в офиса. Друг неприятен момент е, че тези в офиса се превръщат в обслужващ персонал на другите, защото винаги има нужда някой да провери нещо, което е в шкафовете в офиса. 

Вече една година работим и живеем в неизвестност и адаптацията към тази ситуация за много хора не е успешна. Те чакат да се върне старото време, както руските князе и благородници са чакали да паднат болшевиките от власт и всичко да се върне постарому. 

Време за вдигане от диваните

Пандемията ще отмине, но старите порядки няма да се върнат. Адаптирайте се към това, което се случва ежедневно и в професионалния и в личния живот, за да не се окажете на бунището на бизнес историята, както се е случило с цялата руска аристокрация. Не са се превърнали от надменни князе в портиери на парижки ресторанти, в които преди това са влизали с гордо вдигната глава и изпивали каси с шампанско!

Освен че трябва да стегнем редиците на бизнес армиите си, трябва да сме сред тях, иначе няма да стане. Без личен пример и нови вдъхновяващи идеи и цели, войската няма да се вдигне от окопите и диваните! 

“Занзибарци” върнете се в офисите си, опомнете се, помислете как изглеждате в очите на персонала си, който не е мърдал от тук през последната година, те няма да ви го простят!