fbpx Да върнем стар и да купим нов автомобил? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да върнем стар и да купим нов автомобил?

В последните няколко години у нас започна да се развива системата buy-back, която в чужбина е практика от години. Kлиентите я предпочитат, защото така ползват добри преференции при закупуване на нов автомобил. Всъщност това представлява връщане на стар автомобил на дилъра, от който е купен и закупуване на нов. Една от най-разработените за българските мащаби подобна система е направена от официалния вносител на Peugeot. За същността на системата buy-back разговаряме с Иван Загорски, търговски директор на “София Франс Ауто”, център Люлин, където се приемат оказионните автомобили.

Г-н Загорски, имате ли изисквания при връщане на автомобил?

- Да. Изискването е автомобилите да не са по-стари от 5 години и да не са на повече от 200 хиляди километри. Освен това не приемаме коли, които са закупени от чужбина или от някой друг прекупвач, и разбира се да са само Peugeot. Но ако първи собственик е купил автомобил от нас и след това го продал на друг, пак ще го приемем. Важнo е първата покупка дa е направена от нас. Защото така е гарантиран произходът на автомобила.

Как се оценява стойността на върнатия автомобил?
- Оценката се прави на два етапа - единият е по години, изминати километри и общо състояние. Така ние оферираме на клиента колата, защото това е всъщност едно търговско предложение. Ако той е съгласен с тази първоначална оценка, идва в оторизирания сервиз и се прави вече абсолютна стойност. Оглежда се техническото със-тояние и се прави оценка. От първоначалната оценка се приспадат разходите за привеждане на автомобила в стандартно техническо състояние. Например трябват нови накладки, може предният амортисьор да е за смяна, както и други елементи. Така, като се приспаднат тези разходи, се получава крайната оценка на колата или цената на която ние я купуваме от клиента. Тази оценка винаги може да бъде защитена и представена, и обяснена в най-малките подробности от сервизните техници.

Какви са предимствата на buy-back системата?

- Предимствата за клиента са, че няма тази сложна процедура по продажбата на автомобила. Той идва, ние му зачитаме цената и тя е или първоначална вноска по лизингова схема, или част от цялостно плащане за нов. Разбира се може да избира нов автомобил от пълната гама. Освен това, клиентът не се занимава с формалности по оформяне на документите и процедурата става веднага.

А какви са предимствата при закупуване на оказионен автомобил?

- Първо, гарантираният произход, поради горните изисквания. Освен това, клиентът го купува от официалния вносител на марката и е съвсем прозрачно със-тоянието на автомобила. Ясно е, че не може, например, да има промяна в километража. Освен това, ползва всички форми за плащане, като лизингът е до 3 години.

Има ли интерес към оказионните автомобили?

- Много голям, дори наличността им е недостатъчна и затова се опитваме да разширяваме мрежата. Връщат се всякакви автомобили. Има и такива, които са на една година, поради желание на клиента да вземе по-горен клас или по-нов модел. Но само връщане на автомобил не приемаме. Това е и същността на системата - да се върне стар и да се вземе нов.