fbpx Екскурзоводството може да бъде печеливш бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Екскурзоводството може да бъде печеливш бизнес

 

 Туристите посещават България по различни причини - почивка, културни събития, конгреси и др. Много от чужденците имат някакви познания за страната, а други не знаят почти нищо. Екскурзоводът е човекът, от който се очаква да накара тези хора да почувстват атмосферата на страната, да я харесат, да я обикнат, да се върнат отново или да я препоръчат на свои приятели и роднини. Той е техният домакин. Неговата професия е изключително важна, защото от начина, по който ще представи страната ни, зависи и впечатлението на чуждите гости за нея.
Никой не се ражда екскурзовод. Той може да стане такъв с цената на упорит труд в продължение на години. Преди всичко трябва да бъде аниматор, да умее да забавлява, да бъде интересен събеседник, да е компетентен по различни теми. Екскурзоводът трябва да се проявява като сценарист, аранжьор и режисьор. Това е човекът, който може да бъде от най-голяма помощ за туроператорите за включване или отпадане на обекти в програмата, както и да предлага нови мероприятия. С други думи той познава и алфата и омегата на туризма. Ето защо много от хората, работещи сега в системата на туризма като туроператори, хотелиери, ресторантьори и др., са преминали през екскурзоводската школа и това винаги ще е от полза за тях. Не можем да си представим туристическа група без екскурзовод. Все едно един оркестър да бъде без диригент.

Как може да станете екскурзовод?

Курсове и квалификация
За да започнете работа като екскурзовод, не са необходими никакви инвестиции. Трябва ви само мобилен телефон. Преди това обаче трябва да сте завършили съответен курс към лицензирана школа, да сте получили диплома от висше учебно заведение по специалност "туризъм" или колеж във Варна и Бургас с профил "екскурзоводство".
Курсовете обикновено дават познания на историческа и географска тематика, пътува се по определени маршрути в страната, където се проучват районите, правят се "сухи" тренировки в рамките на няколко дни. Обучението продължава от 3 до 5 месеца и струва около 300 лв. То обаче не е достатъчно, защото е необходимо пос-тоянно трупане на знания. Независимо че програмите на курсовете за екскурзоводи се препокриват, има и такива, които не са на необходимото ниво. Съществуват и самозвани екскурзоводи, които работят без необходимия диплом.

 

За да бъдат избегнати тези случаи, новите промени в Закона за туризма предвиждат Наредба за лицензиране на екскурзоводите.
Строги мерки ще се взимат срещу нелицензираните екскурзоводи, а също и срещу чуждестранните водачи и екскурзоводи, които нямат право да водят беседи на територията на България.
По този начин искаме да запазим хляба на тези, които действително са подготвени да вършат тази дейност.

Езиците

Повечето от екскурзоводите са регистрирани, притежават Булстат номер и се осигуряват самостоятелно. Други имат еднолични фирми, за да извършват такива услуги. Ако искате да създадете фирма, необходим ви е лиценз, който се издава от Националната агенция за професионално образование и обучение. Всеки може да излезе самостоятелно на пазара и да предлага своите услуги. Това означава, че той сам ще се свърза с туристическите фирми, които използват екскурзоводи.
За контакти: Националната агенция за професионално образование и обучение - 02/ 87 50223, 722 184

Човекът, който иска да работи тази професия, трябва да владее отлично чужд език. Днес познанията само върху един език не са достатъчни. Два, дори три чужди езика ще бъдат предимство за онзи, който иска да има по-голяма ангажираност. Екскурзоводът трябва да обича страната си, защото само той може да разказва и убеждава туристите с ентусиазъм. Парите в личния бюджет ще се увеличат до 80-100 евро на ден, ако той е добре подготвен по японски, китайски,
гръцки, т.е по езици, които не са много популярни.


Висока степен на информираност и ниво на обща култура
Екскурзоводът трябва да импровизира, без, разбира се, да се отклонява от предварително дадената му от туристическата фирма програма. Това може да се постигне само при солидна подготовка, висока обща култура, запас от знания и системно следене на периодичния печат, радиото и телевизията. Той трябва да знае къде и кога има културно мероприятие, за да може да ги предложи на туроператора, да е наясно с провеждането на големите събития като например панаира в Пловдив, фолклорния фестивал Копривщица, фестивала на хумора в Габрово и т.н.
Подготовката трябва да продължава непрекъснато. Нещата се променят всеки ден. Той трябва да е винаги в крак с тях, да посещава лекции и семинари.
Откриват се нови гробници и археологически обекти, появяват се предприятия, други се закриват. Населението на градовете непрекъснато варира. Вътрешната и външната политика, жизненото равнище и здравеопазването са неща, които са интересуват туристите. Ето защо екскурзоводът трябва да е винаги наясно със събитията в страната.

Как работят екскурзоводите
Почти всички от хората в бранша са на граждански договори. Така е навсякъде по света. Това дава възможност сам да можеш да преценяваш дали да поемеш, или да откажеш ангажимент.
Единият начин е да работите самостоятелно, а другият, по-лесен и практичен, начин е членството в организация като Асоциацията на екскурзоводите в България.
Целта на организацията е да обедини екскурзоводите, както е в много други държави, да им помага в намирането на работа, да се бори за достойно заплащане на труда им. Асоциацията работи съвместно с много туроператори, Българската асоциация на туристическите агенции и др. Тя е гарант за качеството на услугата на екскурзоводите, тъй като познава възможностите им и може да ги препоръчва на съответните туристически фирми. Членуването в асоциацията без съмнение е предимство, тъй като и самите туроператори предпочитат работа с хора, за които могат да имат гаранции.

Заплащането
Без съмнение това е бизнес, от който може да се печели. Дейността е сезонна, като най-натоварени са месеците от април до октомври. Ето защо, когато поемаме една група, тарифата ни е около 20 евро на ден. Заплащането зависи както от степента на ангажираност, така и от владеенето на чужди езици. Колкото повече езици знае екскурзоводът, толкова повече се увеличават и шансовете му да поеме туристическа група. Ако той е достатъчно ангажиран, ще може да изкарва добри пари, като работи дори само през активния туристически сезон. Доста от хорат в бранша се занимават и с обслужване на туристи през зимните месеци в планинските ни курорти, което е допълнителна възможност.

Спецификата на бизнеса
Едно от предизвикателствата в този бизнес е, че за туристите ти си представител на България. Това те кара да бъдеш по-отговорен при изпълнение на задълженията си. От друга страна изпитваш удовлетворение, знаейки, че благодарение на теб хора от различни нации са научили много за родината ти.
Екскурзоводите са тези, които могат да разкрият богатствата на древните траки, да спрат дъха ти пред невероятно красивите стенописи в Арбанаси и Бачковския манастир. Това са хората, които с огромната си любов към страната, се опитват тук със своите разкази, примери и поведение да приобщят гостите от чужбина към нашите традиции и бит.

 

Асоциацията на екскурзоводите в България се създава през април 2002 г. в София като организация с нестопанска цел. Идеята е да се обединят всички екскурзоводи, да се защитят правата им, да се утвърди имиджа на професията, както и да се достигнат развитите страни по отношение на заплащането на труда. За две години в aсоциацията членове са 120 екскурзовода.