fbpx Инвеститори търсят терени за бизнес центрове | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Инвеститори търсят терени за бизнес центрове

През изминалите 12 месеца предлагането на земя продължи да се развива с бързи темпове. Интересът на инвеститорите е насочен към покупка на парцели с площ между 1000 и 3000 кв.м.
В София по-големите предприемачи и строителни фирми търсят терени в централните градски части, докато частните лица насочиха вниманието си предимно към малки парцели под 1500 кв.м в
районите “Малинова долина", “Горна баня", “Княжево", Симеоново, Бояна, Драгалевци.


В преобладаващата част от тях се забелязва поскъпване и то е до 5 евро за кв. м, според проучване на IMOT.BG.
В жилищните квартали се предлагат

предимно големи парцели, подходящи за
изграждане на бизнес и офис центрове


Най-търсени за тази цел са парцелите в жк. "Дружба", които имат добра връзка (по бул. Цариградско шосе) с центъра на София.
В момента там се продават около 70 парцела. Повечето от тях са с големина между 250 и 500 кв.м, а средната им офертна цена е 530 евро за кв.м.
В близост до НДК терен от 380 кв. м се продава на цена от 200 000 евро. Имотът е с разрешение за строеж на сграда с разгъната застроена площ от 1800 кв.м. Подобни терени могат да се намерят и около Централни хали, на бул. “Тодор Александров".
Ако в началото на годината предлагането на малки (до 1500 кв.м) и големи (над 3000 кв.м) парцели беше почти еднакво, то в края на 2004 г. статистиката на IMOT.BG сочи, че превес имат големите парцели.
От по-големите градове на страната, Пловдив бе този, в който пазарът на недвижими имоти се развиваше интензивно.
Според специалисти причината е, че
пазарът в столицата вече не

може да задоволи все по-претенциозното търсене от страна на клиенти

Това неминуемо се отрази и върху стойността на земята във втория по големина град. Най-подходящи за строеж на бизнес сгради райони там са “Кършияка", където е разположен Пловдивският панаир и центърът на града. Доказателство за това е и движението на цените на терените през последните 12 месеца. Статистиката на IMOT.BG показва, че в почти всички квартали на Пловдив стойността на квадратен метър земя не се е променила, а даже на места е и поевтинявала. Поскъпване има в “Кършияка", където през януари цената е била 19 евро за кв.м, а в края на декември сделките са се сключвали при 21 евро за кв.м. В центъра съотношението януари-декември е 247 - 286 евро за кв.м. От двата най-големи черноморски града - Варна и Бургас,

интересът към строеж на бизнес центрове
определено е насочен към Варна


За съжаление бурното строителство през последните три години силно ограничи предлагането на терени за строеж. Това е и причината за поскъпването на имотите в центъра на града - от 467 на 512 евро за кв.м. Друг фактор, който влияе върху цената е, че към момента има предлагане едва на 20 терена и то с площ между 200 и 300 кв.м. Максималната разгъната застроена площ, която е възможна е 1100 кв.м.
Нишата, към която по всяка вероятност ще се насочат инвеститорите през 2005 г. по отношение изграждането не само на бизнес центрове, но и на други видове имоти, е Бургас. Цените на земята през 2004 г. показват, че пазарът там все още не е развит. Средното поскъпване в центъра на града на терени е едва с 17 евро за кв.м.