fbpx Кое е по важно яйцето или кокошката? Петелът! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Кое е по важно яйцето или кокошката? Петелът!

Може би първото нещо, за което се сещам, когато ме попитат защо съм консултант, е разнообразието. Аз трудно се концентрирам и като цяло ми става скучно от почти всичко и то на петнадесетата минута.

В момента съм включен в екип по проект, в който ще имам косвен досег до легендата Стоичков. Аз и футболът сме не в две различни планети, а в различни галактики. Футболът го асоциирам основно с безброй счупени очила тип “Ленънки”, струващи по 12 лева във фирмената оптика на “Карл Цайс Йена” ГДР, фирмата за очила.

Когато съм играл мачлета в двора на Техникум по Електроника “В.И.Ленин” ме слагаха вратар. То и за това не ставах, но поне не пречех на останалите си съученици да играят. Освен това в този футбол те уважават, че си вратар, защото никой не иска тази позиция и си ценен, че запълваш дупката.

Навремето, когато поех да управлявам бизнеса на бранда дънки Levis, нямах нито един чифт на марката и даже нямах дънки - тогава ходех предимно с костюми, което си беше друг анахронизъм, та после се учих спешно са се обличам кежуъл. Коректорът на думи ми поправи „обличам“ на „обричам“. То първата година така и се чувствах - обречен да нося дрехи, които не чувствах мои.

Но да се върнем към първоначалната тема. Когато започвам някакъв нов проект, в сфера, нямаща нищо общо с мен, си търся мотивация - нещо, за което да се хвана, да си се вдъхновя посвоему, иначе е тегаво. Преди време мой клиент и вече за моя голяма радост и приятел ми подари биографията на Стоичков, сега реших да я прочета и в нея да потърся своята мотивация за новия проект.

Докато пиша летя 5 от Ташкент към Истанбул и чета книгата, в началото съм, но ми е интересно. Прочетох една реплика, която много ме впечатли - на вечния въпрос „Кое е първо - кокошката или яйцето?“ отговорът на дядото на г-н Стоичков, на когото той е кръстен, е бил - „Петелът!“

Много ми хареса и вече близо час този петел ми се е заклещил в главата, като в селски стобор и смятам да си го задържа.

Колко често изпадаме в ситуации, в които нямаме отговор? Такива въпроси в ежедневието на бизнесмена, мениджъра и не на последно място разбира се, служителя не са малко.

Какво да правим със задлъжнелите клиенти - да ги отрежем или да им даваме стока? Кое е по-важно - парите или позицията, даваща възможност за развитие и какво ли и още. Мога да изреждам, но едва ли ще научите нещо ново. Много от хората, търсейки отговор на въпроса с яйцето и кокошката, накрая правят бъркани яйца с кокоше месо, без да помислят, че отговорът може да е именно петела!

Почти всяка закучена ситуация има своя петел - нестандартен отговор и на пръв поглед даже леко тъп, но все пак отговор!

През 2023-та ще имаме нужда от много “петли”, затова всеки път, когато нямате отговор, се сетете за „Петелът на Стоичков“ - аз така си го кръстих. Огледайте се и потърсете този петел, ако не го виждате веднага, явно се е скрил зад кокошарника, те имат този навик, поне петелът в Княжево се вреше там.

Всеки проблем има решение, може да не ни е симпатично, но има. Важното е да го потърсим и да не си вторачваме в клишета, екселски таблица и заседания в конферентните зали на компаниите - там петли не виреят!

Накрая само да кажа, че Еърбъс е мнооого по-комфортен самолет от Боинг, явно наистина, с каквото си закърмен (производство на бомбардировачи в случая) ти остава за цял живот.

Продължавам да чета за Стоичков!