fbpx Всеки втори служител у нас се оглежда за по-добра работа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Всеки втори служител у нас се оглежда за по-добра работа

Цели 54% от служителите у нас се оглеждат за нова работа, докато са на настоящата си позиция. За сравнение, този дял в предходно годишно проучване е бил едва 33%, което свидетелства за все по-голяма динамика на талантите на трудовия пазар в страната. Това показва проучване на българския стартъп nPloy.

Липсват ли квалифицирани кадри?

Над 50% от анкетираните HR специалисти смятат, че има достатъчно квалифицирани специалисти за техните позиции - значително повече от 34%, които са били на същото мнение през 2022 г. Въпреки цялостната положителна картина, работодателите споделят и кои са сферите, в които най-трудно се намират подходящи кадри.

Очаквано класацията води IT секторът с 48%, след което се нареждат Счетоводство, финанси и одит (26%) и Инженерство и техника (20%).

Посочва ли се заплата в обявата за работа?

Показателно е, че 20% от анкетираните кандидати изобщо не биха кандидатствали по обява, ако заплатата не е посочена в нея, а други 14% се колебаят. И въпреки че 64% от HR специалистите осъзнават колко важно е за кандидатите да виждат заплатата за позицията, едва 6% споделят точната сума в обявите си, а 41% посочват диапазон на възнаграждението. Според 40% от анкетираните рекрутъри, корпоративната политика на компанията не позволява обявяване на заплатата.

Модел на работа

Хибридния модел на работа предпочитат 66% от анкетираните, след което се нарежда изцяло дистанционната работа с 22%. Моделът от офис предпочитат едва 12% от талантите.

При компаниите отново води хибридния модел с (66%), но за разлика от талантите, доста повече работодатели (37%) залагат изцяло на работа в офис и само 16% на изцяло дистанционна работа.

Социални придобивки

Най-важната социална придобивка според 71% от кандидатите и най-често предлагана сред работодателите (82%) е допълнителното здравно осигуряване. На второ място за служителите идват допълнителните дни платен отпуск (51%), а на трето - програмите за обучение и квалификация (48%)4. За щастие, 73% от работодателите предлагат развитие чрез подобни програми, но вместо допълнителен отпуск, повечето от тях залагат на партита и корпоративни събития.