fbpx Българската, италианската и американската кухня са предпочитаните от българите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Българската, италианската и американската кухня са предпочитаните от българите

В изключителната атмосфера, вдъхновена и пресъздадена от последната глобална реклама, Takeaway в България заедно с Constantinoff Resto Bar представиха вкуса на българина в нова светлина, демонстрирайки, че гигантът за доставки на храна не просто може да осигури вкусни ястия от точка А до точка Б, но и да се погрижи за всяка нужда, предлагайки на клиентите си огромен избор. 

Създаден от McCann London, най-новият рекламен видеоклип на бранда започва с певиците Latto и Кристина Агилера, облечени в като кралици в бароков стил, на които Takeaway няма как да предложи нещо обикновено. Заедно с този музикален и зрителен спектакъл Takeaway ни представиха какво обичаме да ядем на база сериозно проучване. 

Юлиана Хартарска, кънтри мениджър на Takeaway.com за България

"Това, което е категорично е, че българинът не може без традиционната българска кухня. Интересен факт е, че сред първите три най-предпочитаните български ястия се нареждат само вегетариански такива - таратор, шопска салата и овчарска салата. Любителите на месото пък са заели следващите места с мусака и пълнени чушки с кайма", сподели Юлиана Хартарска, кънтри мениджър на Takeaway.com за България.

Втората най-предпочитана кухня е италианската. Тук на челни места застават два вида паста - карбонара и болонезе, а следващата любима храна е пицата. 

Бронзов медал за популярност сред българите получават американските кулинарни произведения с класическите чийзбургер и пилешки бургер, в комбинация с любимите на всички пържени картофки.

Азиатската кухня продължава да набира скорост, въпреки че българите все още се притесняват да заложат на нейните по-екзотични опции. Ето защо на водещите позиции тук са ориз със зеленчуци и пиле, донбури с пиле и пиле биряни. Японската кухня също набира скорост към първите позиции - тази година е на пето място с нигири сьомга, хосомаки сьомга и пиле терияки.

Доставката на веган ястия чрез Takeaway.com е важна за много хора. Понякога тя е единствената опция да се насладят на ястия по техен вкус, без да се налага да импровизират с неясен резултат. Компанията се включи в инициативата Veganuary, която има за цел да насърчи повече хора да се спират на веган / вегетариански ястия, когато поръчват от любимия си ресторант.

Любимите десерти на българите са олицетворение на носталгията към детството. На първо място се нарежда крем карамелът, следван от млякото с ориз и бисквитената торта. Всеки един от тези десерти носи комфорт, мили спомени и позабравен вкус - перфектната комбинация от усещания за финал на един добър обяд или вечеря.

Потребителите на Takeaway.com се състоят от 53% мъже и 47% жени.

Хората на години между 18 и 34 години са 45%, а между 35 и 55  - 43%. От тях 61% са родители. 19% от потребителите отварят приложението, когато искат да си подарят малко удоволствие. 18% го правят, когато са готови за почивка след дългия работен ден и не искат да чистят съдове след вечеря, а други 18% го правят просто, когато няма друга храна вкъщи.

Новите тенденции в индустрията за доставка на храна

Takeaway.com си партнира с глобалния институт за тенденции WGSN, за да идентифицира нарастващите трендове от индустрията в глобален мащаб, които ще формират бъдещето на храната през 2024. Кои са те?

Храната за добро настроение (mood food)

Вината, свързана с яденето на “нездравословни” или “cheat day” храни, все повече ще намалява. Потребителите подхождат към храненето с по-гъвкав подход, като си позволяват да се наслаждават на вкусната храна без да имат конкретен повод за нея.

Биоразградимите и направени рециклируеми опаковки са все по-търсени от потребителите

Zero Heroes

Според скорошно проучване 80% от хората в световен мащаб са готови да плащат повече за опаковки, които са биоразградими и са направени от рециклирани или рециклируеми материали. Потребителите все по-често ще търсят брандове, които обръщат внимание на околната среда и социалното благополучие.

Сливане на култури

Идеята за кулинарната автентичност се развива, тъй като ново поколение от готвачи започват да създават ястия, които надхвърлят простото съчетаване на популярни ястия от глобални видове кухни, за да създадат вместо това вкусни нови продукти, които отразяват уникални, многопластови културни идентичности, използвайки съставки техники за създаване на собствени кулинарни жанрове.

Trending taste makers

Социалните мрежи продължават да играят голяма роля във формирането на вкусовете и експериментите, които правим с храната си. Хората по-често черпят кулинарно вдъхновение от инфлуенсъри в TikTok, отколкото от традиционите шеф-готвачи или критици. Завладяващото визуално съдържание е водещо при оформянето на вкуса и потребителските навици в световен мащаб.