fbpx Спад на обявите за работа в сезона на летни ваканции | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Спад на обявите за работа в сезона на летни ваканции

За пръв път тази година, в края на месец юни, се отчита спад от 8% на обявите за работа във водещите сайтове в страната. Това показва ежемесечният анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger. От началото на годината броят на обявите постоянно нарастваше, но през изминалия месец отчитаме близо 5000 предложения по-малко спрямо месец май.

Това, обаче, не е повод за притеснения – намираме се във ваканционните летни месеци, в които предлагането и търсенето на работа традиционно са в по-малки обеми.

Броят на активните предложения в края на месец юни са малко над 52 000 и са с 4% повече от същия период през 2021г.

Спад на обявите се наблюдава в почти всички сектори

Изключение правят секторите „Здравеопазване и фармация“ и „Строителство“, в които обявите са се увеличили съответно с 16% и 2%.

Основна причина за по-големия брой обяви в сектора „Здравеопазване и фармация“ е наличието на предложения за медицински персонал за позиции в чужбина. Наблюденията ни през последните години показват, че през летните месеци редица чуждестранни агенции за подбор на персонал публикуват предложения за специалисти в сектора за работа в страни като Германия, Великобритания и др.

След постоянния ръст на предложенията през последните 4 месеца в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“ , през юни този тип предложения започват да намаляват. Това е секторът с най-голям спад на обявите от цели 22%, след него се нарежда секторът „Търговия и продажби“ със спад от 11%.

По-малък брой обяви имаме и в секторите „Маркетинг и реклама“ (-9%), Счетоводство, одит, финанси“ (-8,7%), „ИТ“ (-6%), „Административни и обслужващи дейности“ (3,2%), „Логистика и транспорт“ (-3%) и „Производство“ (-0,5%)

Дялово разпределение

Водещите сектори в дяловото разпределение на обявите запазват своята структура като през предходните месеци.

На първо място е секторът Търговия и продажби“ с 21% дял, следван от секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ (17%), „Производство“ (15%) „ИТ“ (13%).

След тях се нареждат секторите „Административни и обслужващи дейности“ (10%), „Логистика и транспорт“ (9%), „Строителство“ (5%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4,4%),   „Здравеопазване и фармация“ (3,9%), „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).

Работа от вкъщи

Според анализа на HR компанията и кариерен сайт JobTiger, броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа в края на месец юни са намалели с 8% спрямо месец май. Те са малко над 5500 за страната или 12,4% от общия брой обяви.

Половината от тези предложения (50%) са в секторa „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (15%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (14%) и „Търговия и продажби“ (4%).

Предлагане по градове

Броят на обявите във водещите областни градове също е намалял с 8% през месец юни.  Спад на обявите има във всеки областен град: София (-6%), Пловдив (-9%), Варна (-9%), Бургас (-15%), Русе (-6%) и Стара Загора (-11%).

Като дялово разпределение предложенията във водещите областни градове заемат 72% от всички обяви. Разпределението във всеки от тези градове е, както следва:  София (44%), Пловдив (10%), Варна (9%), Бургас (4%), Русе (3%) и Стара Загора (2%).

Обяви подходящи за бежанци

Броят на обявите за работа, подходящи за бежанци, през юни е малко над 2900 (7% дял от всички обяви), като броя им е с 8% по-малко от предходния месец. Една трета от тези предложения са в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ (30%), като преобладават и в секторите „Търговия и продажби“ (18%), „Производство“ (15%) и „ИТ“ (13%).