fbpx Кои са основните причини за смяна на работата? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Кои са основните причини за смяна на работата?

Водеща снимка
Да

Кои са основните причини за смяна на работата?

Ковид пандемията доведе до много промени на пазара на труда и засили предизвикателства, които бяха видими и преди това. Проучване на Adecco Group сред 400 специалисти в областта на човешките ресурси от всички отрасли, очертава тенденциите на работния пазар в Източна Европа, Близкия изток и Северна Африка. Докладът потвърждава, че бързите обществени промени тласкат търсенето на хора с по-високи способности за адаптация и непрекъснато обучение.  

Въпреки междукултурните различия в тези региони, анализът установява и доста общи характеристики:

  • Основната причина служителят да смени работата си е липсата на яснота за кариерното му развитие и възможността за повишение. Това прозрение оспорва схващането, че служителите напускат компании поради лошите взаимоотношения с мениджърите. Друга важна причина, посочена в проучването, е времето, отделено за ежедневно пътуване до работното място. Служителите, които пътуват на голямо разстояние до работното място, са по-склонни да търсят работа по-близо до дома. Анализът разглежда и допълнителните стимули (извън заплата), които са от съществено значение за промяна на работното място. Паричните стимули като бонусите, са сред най-атрактивните предимства на работодателите. След тях се нареждат допълнителната медицинска застраховка и непрекъснато повишаване на квалификацията в компанията.
  • Хората, които са ангажирани в подбора на служители се интересуват първо от отношението и ценностите, показвани от кандидатите по време на интервюто и начина, по който те са съвместими с корпоративните ценности на компанията.
  • След първоначалната селекция, за една позиция средно се провеждат интервюта с 5 кандидати. Тази бройка варира значително в зависимост от индустрията, броя на кандидатите и нивото им на опит.
  • Средното време за намиране на подходящия кандидат за дадена позиция е 1 месец. Продължителността на периода, може да варира в зависимост от фирмените процедури, сложността на отворените позиции и пакета за компенсации и обезщетения.
  • Най-критично необходимите умения за позиции, за които периодът на наемане на служител е най-дълъг са емоционална интелигентност, умението за решаване на проблеми, аналитично мислене и иновации. Най-трудно могат да бъдат затворени позициите за подбор на персонал от ИТ, техническата индустрия и финансите.

Анализът показва, че най-големите разминавания между уменията, необходими на пазара на труда, и наученото от престоя в университета, са в областта на инженерните, ИТ специалности и телекомуникации, както и в сферата на управлението на човешките ресурси. Това несъответствие в техническите индустрии ще продължи да се увеличава с развитието на технологиите.