fbpx Кои са основните причини за смяна на работата? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Кои са основните причини за смяна на работата?

Ковид пандемията доведе до много промени на пазара на труда и засили предизвикателства, които бяха видими и преди това. Проучване на Adecco Group сред 400 специалисти в областта на човешките ресурси от всички отрасли, очертава тенденциите на работния пазар в Източна Европа, Близкия изток и Северна Африка. Докладът потвърждава, че бързите обществени промени тласкат търсенето на хора с по-високи способности за адаптация и непрекъснато обучение.  

Въпреки междукултурните различия в тези региони, анализът установява и доста общи характеристики:

  • Основната причина служителят да смени работата си е липсата на яснота за кариерното му развитие и възможността за повишение. Това прозрение оспорва схващането, че служителите напускат компании поради лошите взаимоотношения с мениджърите. Друга важна причина, посочена в проучването, е времето, отделено за ежедневно пътуване до работното място. Служителите, които пътуват на голямо разстояние до работното място, са по-склонни да търсят работа по-близо до дома. Анализът разглежда и допълнителните стимули (извън заплата), които са от съществено значение за промяна на работното място. Паричните стимули като бонусите, са сред най-атрактивните предимства на работодателите. След тях се нареждат допълнителната медицинска застраховка и непрекъснато повишаване на квалификацията в компанията.
  • Хората, които са ангажирани в подбора на служители се интересуват първо от отношението и ценностите, показвани от кандидатите по време на интервюто и начина, по който те са съвместими с корпоративните ценности на компанията.
  • След първоначалната селекция, за една позиция средно се провеждат интервюта с 5 кандидати. Тази бройка варира значително в зависимост от индустрията, броя на кандидатите и нивото им на опит.
  • Средното време за намиране на подходящия кандидат за дадена позиция е 1 месец. Продължителността на периода, може да варира в зависимост от фирмените процедури, сложността на отворените позиции и пакета за компенсации и обезщетения.
  • Най-критично необходимите умения за позиции, за които периодът на наемане на служител е най-дълъг са емоционална интелигентност, умението за решаване на проблеми, аналитично мислене и иновации. Най-трудно могат да бъдат затворени позициите за подбор на персонал от ИТ, техническата индустрия и финансите.

Анализът показва, че най-големите разминавания между уменията, необходими на пазара на труда, и наученото от престоя в университета, са в областта на инженерните, ИТ специалности и телекомуникации, както и в сферата на управлението на човешките ресурси. Това несъответствие в техническите индустрии ще продължи да се увеличава с развитието на технологиите.