fbpx Възходът в пазара на недвижимите имоти продължава | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Възходът в пазара на недвижимите имоти продължава

И през второто тримесечие на 2021 г. се запазва тенденцията за активно развитие на пазара на недвижими имоти в България. Скоростта, с която се сключват сделки се повишава, коментарите в цените стават по-малки, а предлагането на имоти се свива, което обуславя тренда в покачването на цените в бъдеще. Голяма част и от активността на купувачите се дължи и на атрактивните лихвени проценти по ипотечните кредити и търсенето на алтернатива, в която клиентите да инвестират спестяванията си и да получат допълнителна доходност. Това сочи анализ на Аrco Real Estate.

През изминалото тримесечие на 2021 г. сделките с имоти в София отбелязват значителен ръст на годишна основа – вписаните продажби на имоти в Столицата нарастват с 35% спрямо същия период миналата година. През второто тримесечие в София са вписани 9736 продажби, спрямо 6352 за същия период миналата година. От началото на годината се наблюдава тенденция за ръст в броя на сделките с ипотека в цялата страна, като в рамките на годината той е 35%. Резкият скок в сделките с ипотеки се дължи на исторически ниските лихви и атрактивните условия от банките. През второто тримесечие на 2021 г. делът на сделките с ипотечен кредит остава непроменен в сравнение със същия период миналата година, както и последното тримесечие - 21% от всички сделки. 

Наблюдава се ръст от около 6.5% при броя на издадените разрешения за строеж на нови жилищни сгради в страната спрямо предходното тримесечие, но е регистриран спад в броя на жилищата в тях с 10.3%.

Цените на жилищата също бележат осезаем скок, като фактори за това са поскъпването на материалите, атрактивните ниски лихви по ипотечните кредити, промените в ЗУТ, които предвиждат повече общи части, както и разговорите в посока влизане в евро зоната, което стимулира инвестициите в имоти. Данните за първото тримесечие сочат ръст в цените на жилищата с 3,2%, а спрямо същия период на 2020 г. разликата е 7,5% в посока нагоре.

Не се наблюдават различия спрямо предходното тримесечие при въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради. Последните данни на Националния статистически институт показват, че Варна отново е градът с най-много въведени в експлоатация жилищни сгради, следвани от София и Пловдив, в които почти не се отбелязва промяна. И трите населени места отбелязват на въведението в експлоатация новопостроени жилищни сгради спрямо същия период миналата година, като най-забележителен е в София (47%), следвана от Пловдив (30%) и Варна (15%). Бургас отбелязва спад от 1%.

В крайните квартали има засилено строителство и предлагане, като цената там варира в диапазона 950 – 1400 евро/кв.м., като по-ниският диапазон е за начален етап на строителство. Заради повишената активност на купувачите, водени от желанието си да инвестират парите си или да закупят имот за живеене, се наблюдава и задържане на имотите от страна на продавачите с цел изчакване цената им да се покачи.