fbpx Човешките ресурси в малката фирма | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Човешките ресурси в малката фирма

Човешките ресурси в малката фирма

От 2000-та година нашата фирма разполага със собствена модерна производствена база, която е оборудвана с нови или рециклирани универсални и специализирани металообработващи машини. Това е продиктувано от изискванията на пазара за високо качество на продукцията. Обръщаме особено внимание на износо-
устойчивостта на детайлите и точността на техните размери, защото тяхната изработка изисква изключителна прецизност. Първото се постига чрез използването на висококачествени материали с гарантиран произход и последваща прецизна термообработка. Освен добри машини за точността на детайлите са необходими и добре подготвени оператори. И точно тук възниква един от проблемите, стоящ пред всяка фирма, независимо дали е микро, средна или голяма - намирането и наемането на персонал.

Фирма "ФИНМАШ" ООД е малка фирма, която се занимава основно с производство на детайли и възли като резервни части за текстилната индустрия. Производствената база и седалището на фирмата е в гр. Плевен. "ФИНМАШ" ООД е наследник на дейността на ЕТ "ДЕФОРМ", която има над 10-годишен опит в производството на резервни части за текстилния бранш.

На пръв поглед в днешни дни звучи несериозно - голяма безработица, а пък няма работна ръка? Аз съм категоричен - безработица има, но за нискоквалифицирани хора, а
кризата за специалисти и
квалифицирани кадри е голяма
Разбира се, тук имат значение множество фактори - дали става въпрос за столицата или за малък провинциален град; дали има традиции в този град към дадена дейност; дали има изтичане на кадри към по-големи градове и чужбина и т.н. Но въпреки всичко, собственикът на фирмата е длъжен да се справи по някакъв начин.
Начините наистина не са малко, но опитът ми показва, че резултатът в един относително по-малък град (като Плевен) в повечето случаи е незадоволителен. Ето един пример с трудовата борса: попълваш бланка, сключваш договор с борсата и от там те засипват с предложения, които отнемат немалко време, за да им отговориш. Но обикновено това са хора, които са с ниска квалификация, обиколили са много фирми и според тях все са недооценени и съответно недоволни от заплащането. Малко да завишиш изискванията и се оказва, че няма въобще кандидати, да не говорим за избор.
Друг начин е чрез обява в медиите и печата. Положението не е по-различно от трудовата борса. Хората с квалификация и образование са заети, имат стабилна работа и почти не се интересуват от обявите.

Светлин Георгиев е съсобственик и управител на машиностроителната фирма "ФИНМАШ" ООД. Завършил е машинно инженерство в Технически университет, София през 1995 г., специалност “Технология на машиностроенето и металорежещи машини”. Успоредно с това завършва Свободен факул-тет по специалността "Банки и финансов бизнес". Лицензиран е като брокер на Софийска стокова борса и играе на нея около една година. От 1995-98 г. е и собственик на обменно бюро в Плевен. Член е на Ротари клуб "Плевен Центрум". Владее немски език и ползва английски.


Остава варианта да "откраднеш" подготвен специалист от друга фирма. Това, освен че е нередно, е трудно осъществимо. Трябва да "надскочиш" значително предходната фирма със заплата, да предложиш по-добри социални условия, да си готов и на други компромиси. Въпреки всичко фирмите прибягват до този вариант, защото така си осигуряват проверен специалист.
Един не лош и често практикуван начин за намирането на персонал е чрез лични познанства и контакти. Недостатъкът е, че кръгът от познати, които могат да отговорят на изискванията, е доста ограничен.
Модерният вариант за набиране на висококвалифицирани кадри чрез консултантски фирми по човешките ресурси е трудно приложим за малките и средните фирми. Те са с ограничени финансови възможности, неясно бъдеще и с много проблеми.
Всяка фирма, която си е намерила някаква ниша на пазара, е длъжна да обслужва клиентите си, които въобще не се интересуват от това, какви проблеми имаш, включително по човешките ресурси. Затова нерядко собственикът на фирмата се явява в ролята на "играещ президент", който "запушва" дупките по цялата верига суровина - готово изделие. Отсъствието на даден работник по здравословни причини, макар за няколко дена, може да провали голяма поръчка. Такъв лукс не може да си позволи нито една фирма.
Но в крайна сметка всеки някак си се справя и чака по-добри времена, въпреки че това е малко вероятно. Образователната система в момента е в сериозна криза. Липсва всякаква мотивираност в завършилите образование. Всеки от тях се надява на някакво чудо, а ако то не стане, си казват: "Ето я чужбина, ще отида да работя и живея нормално." А това там е още по-трудно да стане. Моето мнение е, че няма много варианти и затова фирмите сме принудени да се развиваме при тези условия.

За контакти:
"ФИНМАШ" ООД
0888/715 038