fbpx Кое е третото пространство? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Кое е третото пространство?

Кое е третото пространство?

 

През месец март София излиза „На лов за третото пространство”. Всеки търсещ, можещ и развиващ себе си човек с афинитет към третите пространства, може да се включи в конкурса, като посочи кое е неговото трето пространство сред номинираните заведения. Всичко, което трябва да направите е да си зададете въпроса „Ако градът беше моят офис, кое щеше да е третото му пространство?". Следващата стъпка е да посетите Фейсбук страницата на инициативата www.facebook.com/workspace.bg. На специално създадена за конкурса апликация ще откриете заведенията. Всички те са избрани прецизно според критериите на експертно жури, съставено от архитекти и представители на медиите и бизнеса. Гласуването приключва началото на април, като всеки може да даде гласа си по веднъж дневно за любимото си заведение. Кое ще бъде третото пространство на София, зависи от вас!

Какво всъщност е „третото пространство“?

„Първото пространство“ в офиса е работното място, където служителите прекарват по-голямата част от деня работейки пред компютъра. „Второто пространство“ са конферентните зали и помещения, където се провеждат формални, организирани срещи и дискусии. На повечето хора добрите идеи не им хрумват на работното място, а в така наречените „трети пространства“, в кафенето, на дивана, там където се срещат с колегите си. Седенето зад бюрото не е добро както за ума, така и за тялото. „Третото пространство“ е средата, която увеличава шанса за социални срещи, улеснява лесното започване на неформални разговори, осигурява възможност за продуктивни общи дискусии и дебати или дава пространство, в което да останем сами, фокусирани върху някоя идея. „Третите пространства“ са различните от задължителните пространства в офиса. Това са местата, в които можем по-добре да изразим себе си и своята креативност.

Според специалистите ние влизаме в три основни режима на работа в офиса.

Средно половината от времето си прекарваме в концентрирана, „фокусирана работа на работното си място“. Вторият режим на работа, в който влизаме е „съвместната работа“ с колеги и партньори. Това е най-ефективният начин за обогатяване на знанията и споделяне на идеи. Разговорите и дискусиите улесняват достъпа до знания, информация и споделяне на ресурси. Останалата част от времето си в офиса прекарваме в общуване и социализиране. Този тип комуникация създава доверие, усещане за общност и чувството за гордост и принадлежност, изгражда социални мрежи, затвърждава посоката, целта и мисия на компанията и ценностите й. Ефективността на служителите в голяма степен зависи от комбинацията от тези три режима на работа – „фокусиране“, „съвместна работа“ и „общуване“. Всеки един от тях, може да се случи в „третото пространство“.

Основни характеристики на третото пространство

Неутрална зона - участието в него е доброволно. Тук всички са свободни да идват и да си тръгват, когато пожелаят.
Стълба - тук няма йерархия и социалният статус е без значение. Няма изисквания или задължения, които да пречат на приемането на желаещите да участват.
Главното действие е в разговора - но не е задължително да бъде и единствената дейност.
Достъпност и комфорт - местата трябва да бъдат отворени и лесно достъпни за тези, които искат да участват в тях.
Редовни посетители – те помагат при създаването на общото настроение и тона на комуникация.
Неформалност – тови място не трябва да бъде претенциозно, за да могат всички да се чувстват добре дошли.
Приветливо настроение - тонът е непринуден и поражда остроумни разговори и свободно държание.
Домашен уют - тук трябва да създава същото усещане за принадлежност, което изпитваме в дома си.

Facebook коментари