Ако искате качествен персонал, си подредете фирмата

Ако искате качествен персонал, си подредете фирмата

 

Успехът на всяко начинание зависи до голяма степен от хората, които са се захванали с реализацията му. Обикновено малките фирми имат бърз напредък в началото, защото всеки участник влага максималното от себе си за общото благо. Темпото постепенно се увеличава и основателите на фирми нямат физическата възможност да обгрижват процесите в детайли. Като последствие от това работният процес се затлачва и оборотите спадат. Освен това, процесите често не са разписани, а домуват само в главите на мениджърите, които обаче нямат време да предадат знанията си към своите подчинени. Колкото и да е добър един служител, той няма как да прочете мислите на шефа си, съответно не може да удовлетвори очакванията му на 100%. А да не говорим, че всички искаме очакванията ни да са посрещнати поне на 120%...

Какво се случва с фирмата?

Когато човек е яхнал вихрушката и иска да свърши точно сега цялата работа на света, той няма желание и възможности да обучава своите работници, т.е. хората, които му помагат да се разраства.

На кого ли не се е случвало да стане сутрин, да се облече и да тича към офиса или фабриката. Нито леглото е оправено, нито чиниите от вечеря са измити, нито сме били мили с децата си. Ако обаче очакваме гости, все ще намерим време да пооправим вкъщи.

Същото е и с фирмата ни. Нашите служители са наши гости. За да дадат най-доброто от себе си, те имат нужда да развихрят фантазията и способностите си на чист терен – там, където резултатите ще се видят. Качествените служители не търсят лесния път, те искат предизвикателства. Затова ако им възложите да структурират процесите, те ще го направят с радост. Защото така се отваря широкият път към успешния растеж. И точно обратното се получава, когато по някаква или няколко причини, умишлено или от небрежност, вие като собственик не искате да излезете от хаоса. Или пък не знаете как.

Ако не искате да променяте нищо, определено имате проблем с персонала – или служителите са пасивни, или си живуркат и чакат пенсия. Цялото натоварване е насочено към мениджмънта и реални изпълнители липсват. Оправданията са, че никой не им е казал кое как трябва да се прави. Работата е с ниско качество.
Ако не знаете как да излезете от хаоса, потърсете помощ. Помощта много често идва от вашите качествени служители. Те дават идеи, търсят варианти, предлагат решения. При липса на вътрешни ресурси, се търси помощ отвън.

Замисляли ли сте се защо ако един собственик има бизнес, отварянето на втори бизнес му се получава по-бързо и по-добре. Това е защото той вече е видял, че без структура и разписани процеси, нещата трудно се случват.

Ясно е, че напоследък пазара на труда е сложен. Но хора за работа има. Ако имате истински професионалисти на борда си и не им давате възможност да покажат уменията си заради неразбориите във фирмата ви, тези хора си тръгват от вас. И тогава загубата ви е огромна, защото губите умни и компетентни хора. Шансът да ги замените с „плява“ е много голям. Търсейки си нова работа, вече всеки проверява бъдещия си работодател по какви ли не пътища. Когато за една фирма се знае, че нещата не вървят и няма изгледи да се оправят, хората не искат да работят там.

Разписването на процесите и внедряването на правила и процедури не е дълга или непосилна задача. Всъщност просто и ясно написаните стъпки правят чудеса и развързват ръцете на собствениците и мениджмънта, чиято отговорност е да дърпат предприятието напред. Затова апелирам да се намери един месец време и да се прочисти и подреди всяко звено. Да влезе нова енергия, нов ентусиазъм, нов заряд. Да поканим гостите си на чисто, да положим здрави основи, които ще работят за нас много дълго време.

Facebook коментари