fbpx Как виното разказва за себе си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как виното разказва за себе си

Как виното разказва за себе си

Когато видях за първи път Тиери, не повярвах, че това е човекът, който дава линията на едни от най-добрите вина в момента в България - тези на винарска изба “Катаржина Естейт”. Загорял, небрежно облечен с тениска и джапанки, за него виното е изкуство, което е далеч от светската суетня и излишно превземане. Сините му очи приятелски се усмихват и веднага скъсяват дистанцията на непознанството. Той е имал шанса да работи с легендата във винарския бизнес, Мишел Ролан. Преди две години, Тиери с интерес приема предизвикателството да създава “най-добрите” вина, да бъде “winemaker” в българската изба. И само за две години вината, които излизат от дъбовите бъчви, доказват качеството си не само у нас, а и по света. Златните медали се редят... Katarzyna може би е единствената българска изба, която изнася вина от най-висок клас и по този начин допринася за имиджа на България.
Брандове на избата са Twins, Halla, Encore, Les Amandiers, Les Fleurs, Question mark, Contemplations, Les Nuits Blanche. В края на май на пазара се появи и най-скъпото до момента българско вино - Katarzyna Reserve (70% каберне и 30% мерло), от което една бутилка струва 100 лв. Не е нужно да си специалист, за да разбереш, че пиеш качествени вина. Всяко има своя история и свой характер. Всяко представлява професионален микс от различни сортове, които перфектно “говорят” помежду си.

Катаржина естейт е най-младият проект на Белведере България

( 88% собственост на Белведере С.А., Франция и 12% на Европейска банка за възстановяване и развитие). Избата е построена преди две години и до момента са реализирани само две реколти вина. Намира се в бившата гранична зона, която разделя България и Гърция, в близост до Свиленград. Собствените лозя на избата, които са съвсем млади, са 3650 дка.
Гроздоберът е само ръчен и се използват най-различни техники за подобряване качеството на гроздето. Инвестицията възлиза на 12 млн. евро, като едва 1 млн. лева са спечелени по европроект. Конструкцията на шатото, където става виненият процес и се намират самита бъчви е уникална – тя представлява дъга, без подпори. Френските дъбови бъчвите, в които отлежава виното, са с най-високо качество. Само една струва 600 евро, а нейният живот е едва три години. Виното изтича по гравитационнен път до бъчвите за съхранение, за да не се нарушат неговите качества. За бутилирането при високия клас вина се използват също френски бутилки – една струва 5 евро, така че всеки може да направи сметка каква течност се съхранява в нея.

 

 


Тиери Хаберер,
консултант Енолог на Katarzyna Estate:
Искаме да покажем характера на винения район, а не да налагаме определен стил вино

Тиери, ти си само на 32 години, как може да познаваш вината толкова добре?
- Преди всичко е важно да започнеш да работиш от ранна възраст. Аз започнах преди 11 години, още като студент. Много е важно и да познаваш точните хора, баща ми също е винопроизводител..., но като цяло е въпрос на късмет.

Как се развива Катаржина Естейт в последните две години?
- Започнах работа тук като винен технолог още в самото начало, когато беше създадена избата. През последните две години най-много се разви лозарството. С времето лозята все повече показваха своя потенциал и аз все повече навлизах в техния характер. Стараем се да извадим най-доброто от него чрез нашата технология.

Защо прие да си част от този проект на Белведере България?
- Най-важното и определящото в този бизнес е човешкият подбор. През 2006 г. срещнах изпълнителния директор на Белведере България, г-н Николай Далаков в ЮАР и той каза, че избата е в строеж, а лозето е съвсем младо и иска да направи най-доброто вино в България. Тъкмо тази негова идея ме впечатли. И наистина, идвайки тук през лятото, видях една недовършена изба и много млади лозя. Съгласих се да стана част от екипа, защото му повярвах, а и той ме хареса. Той просто е един “луд” човек, в най-добрия смисъл на думата.

Вината на Катаржина Естейт носят характера на стария свят. Как се борят с вината от новия?
- Не вярвам в деленето на стар и нов свят. Вярвам в това, че прилагайки традиционните техники на винопроизводство и на гледане на лозя, съобразявайки се с климата на мястото, можем да изразим потенциал на дадено вино. Ние не се стремим да създаваме или да налагаме даден стил вино, а всъщност искаме да предадем най-доброто от климата, почвата, тероара, показвайки характера на самото място.

Когато създаваш вино имаш ли предварителен образ за него, знаеш ли за кого е то?
- Най-важното е лично да харесам виното, което правя, без да се съобразявам за кого е предназначено то. Опитваме се да съчетаваме елегантност, добър баланс, комплексност... Но това са характеристики, които са заложени в самото място, без да се опитваме да гоним точно определен стил. Много е важен балансът между танини и киселини - тялото на едно вино трябва да е много добре балансирано.

Виното на избата ви е от високо качество. Смятате ли, че българинът има необходимата винена култура, за да го оцени?
- Добре е, че в България се създават много вина и пазарът много се разви. Консуматорът е изправен пред голям избор и пиейки повече вино той сам възпитава себе си за доброто. Няма причина българският клиент да не може да оцени качественото вино, като всеки друг жител на света.

Какви са бъдещите ви проекти?
- Интересното е, че и за нас е изненада какво предстои да се случи. Развивайки тези млади лозя, те сами ще определят какви нови вина
ще произведем в Катаржина Естейт.

Facebook коментари