fbpx .bg домейните изпреварват по ръст .com през 2023 година у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

.bg домейните изпреварват по ръст .com през 2023 година у нас

Интернет имената от зоната .bg отчитат ръст от 20% през първите осем месеца на тази година, в сравнение със същия период на 2022 година отчитат българската хостинг компания СуперХостинг.БГ.

.bg домейните изпреварват по ръст и останалите най-популярни разширения като от началото на годината, до края на август домейн зоната .eu отчита растеж с 10%, а нарастването при .com имената е 5 процента. Всички данни са на база сравнение с първите осем месеца на 2022 година. Желаещите да регистрират идеята си за име, могат да проверят дали търсеният от тях домейн е свободен в търсачката на сайта на хостинг компанията.

Безплатната система за създаване и управление на уебсайтове WordPress запазва позициите си като най-популярна платформа сред собствениците на нови уеб проекти. Тя продължава да държи 140 000 от всички сайтове, хостнати в СуперХостинг.БГ. Тази статистика се подкрепя и от значителния ръст в търсенето на услугата „Професионална WordPress поддръжка“ на хостинг компанията.

„Отчитаме над 100% ръст в тази услуга, което ясно показва, че платформата WordPress става все по-популярна сред българските онлайн предприемачи, както и че клиентите ни предпочитат да се доверят на нашия екип, вместо сами да се мъчат с различни технически казуси по сайтовете си или да търсят външни експерти. WordPress привлича с лесната си поддръжка и използване, но все пак за определени функционалности и задачи тя изисква по-сериозно ниво на технически познания“ - споделя Борислав Божидаров, маркетинг мениджър на СуперХостинг.БГ.

Според него, има ясни данни за това, че бизнесите се завръщат към обичайния си ритъм след летните отпуски и се готвят за активния сезон. Това се вижда както от засиленото купуване на хостинг услуги и домейни, така и от нарасналото търсене на бизнес теми в блог съдържанието на сайта на компанията през последните два месеца. Тя разполага и с изключително подробна помощна страница, в която клиентите могат да намерят информация за всичко, свързано с услугите и различни аспекти от поддръжката на уебсайтовете.

Междувременно по случай своята 18 годишнина българската хостинг компания стартира и промоция на .com домейни, които могат да се закупят на цена от 18 лева. Кампанията ще продължи до края на октомври.