fbpx Нужна е връзка между професионално обучение и бизнеса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нужна е връзка между професионално обучение и бизнеса

Нужна е връзка между професионално обучение и бизнеса

Професионалното обучение и образование у нас е неравномерно и няма връзка с бизнеса и практиката, заяви просветният министър Анелия Клисарова по време на дискусия за професионалното образование, която се проведе в Министерския съвет. С около 50 000 са намалели учениците в бившите техникуми, и затова са били закрити 60 професионални гимназии през 2001 година.

Според Клисарова все повече деца след 8 клас предпочитат да кандидатстват в елитни гимназии, поради което пренебрегват професионалните. На този фон все по-трудно се намират средни специалисти за производството. Едни от най-търсените професии в момента са стругари, шлосери, фрезисти, електротехници, оръжейници, жп работници и монтьори на шивашки машини, съобщи още министърът на образованието.

"Учениците не избират професионалното обучение и образование, което ще им даде по-добър старт в живота", каза още Клисарова. Според статистиката професионалните гимназии са предпочитани от ученици с нисък успех, които няма как да влязат в елитните средни училища. "В същото време искаме те да работят с новите технологии. Затова се налага да мотивираме и отличните ученици да отиват в професионалните гимназии", каза още министърът.

Клисарова ще настоява реформата в професионалното образование и обучение да бъде тясно концентрирана върху мотивация на учениците да кандидатстват точно в тези училища и към мотивация на преподавателите, които също пък не желат да преподават в професионалните гимназии.

Facebook коментари