fbpx Биометричните системи стават все по-сигурни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Биометричните системи стават все по-сигурни

Биометричните системи стават все по-сигурни

Използването на биометричен софтуер, идентифициращ човешко лице, глас и пръстови отпечатъци става масова практика например при употребата на смартфони и таблети. Консорциумът TABULA RASA (Чиста дъска), с инвестиции от ЕС, си е поставил за цел да определи колко добре наистина работи този модерен софтуер. Проектът е насочен срещу нарастващия феномен „spoofing”– използването на подръчни материали като грим, фотографии и запис на глас за саботиране или директна атака на биометрични системи.

Биометричните системи са се доказали като едно от най-сигурните средства за защита, създадени досега. Въпреки това биометричните сензори все още имат някои слаби страни. Консорциумът TABULA RASA събира 12 организации от 7 страни, които вече три години заедно изследват всички слаби страни, разработват мерки за противодействие, и създават ново поколение по-безопасни биометрични системи.

На специален форум изследователи от цял свят разработваха планове за атаки и се опитваха да измамят различни биометрични системи за достъп. Участниците показаха, че има много различни „творчески” начини да се атакуват системите. Най-добрата „спуфинг” атака, реализирана по време на експеримента, успя да разбие 2D система за разпознаване на лица като използва обикновен грим. Други състезатели също използваха прости средства за атака като фотографии, маски или фалшиви пръстови отпечатъци (изкуствени пръсти), с които успяваха да излъжат системите за достъп.

Д-р Себастиян Марсел, координатор на проекта TABULA RASA, казва: „Вярваме, че нашите изследвания представляват интерес за много различни организации, включително технологични компании, пощи, банки, производители на мобилни устройства и доставчици на онлайн услуги.”
Очаква се проектът да създаде работни места в сектора на малките и средни предприятия в ЕС, тъй като продуктите са вече интегрирани в приложни решения за пазара.