fbpx L’Oréal и ЮНЕСКО L’Oréal и ЮНЕСКО отличиха изключителни дами в конкурса „За жените в науката“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

L’Oréal и ЮНЕСКО L’Oréal и ЮНЕСКО отличиха изключителни дами в конкурса „За жените в науката“

На бляскава церемония в Париж по време на 25-ите годишни награди „За жените в науката“ на L’Oréal и ЮНЕСКО бяха наградени пет изключителни жени учени от цял свят за тяхната отдаденост на каузата да променят света към по-добро със силата на науката. 

Всяка дама лауреат получи награда от 100 000 евро, а дамите са проф. Сузана Нунес, Проф. Лидия Моравска, проф. Франсис Кируан, проф. Анамария Фонт и проф. Авив Регев, които получиха признание за научните си постижения в областта на физиката, математиката и компютърните науки.

На церемонията бяха отличени още три вдъхновяващи жени изследователи, които са принудени да напуснат родните си страни, за да продължат своята научна кариера. Д-р Мурсал Дауди от Афганистан, д-р Ан Ал Савур от Ирак и д-р Мериселин Баба от Нигерия  получиха почетен медал и финансова награда в знак на признание за тяхната смелост и решителност да преодолеят предизвикателствата в името на науката. Техният принос и ангажираност са вдъхновение и пример за новото поколение учени.

„През последните 25 години работим усилено в изграждането на по-равнопоставено бъдеще в науката, където жените учени имат равни възможности и заслужено признание за приноса си в решаването на глобалните предизвикателства. Успяхме да подкрепим над 4100 жени от различни области на природните науки в целия свят. Но въпреки положителната тенденция за увеличение на броя на жените в научната общност, имаме още много работа. Вярваме, че само чрез съвместни усилия можем да създадем по-добър свят за всички, защото светът има нужда от наука, а науката от жени“, коментира Жан-Пол Агон, председател и CEO на фондация L’Oréal.

През последните 25 години процентът на жените в науката се увеличава и днес всеки трети изследовател е жена (33%). Въпреки положителната тенденция за ръст на броя на дамите в научната общност, този напредък все още е недостатъчен. Настоящата статистика показва, че „стъкленият таван“ остава реалност – само 18% от висшите научни позиции в Европа са заети от жени, а едва 12% от членовете на националните академии на науките в света са дами. Освен това, по-малко от 4% от Нобеловите награди в природните науки са били присъдени на жени.