fbpx Дигитални решения в здравния сектор | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Дигитални решения в здравния сектор

„Българското здавеопазване ще върви напред, когато бъде изградена единна национална информационна система, в която различните под-системи работят в синхрон“. Това заяви Даниела Дариткова от Комисията по здравеопазване към Народното събрание на форум „От болнеолечение към здравеопазване чрез дигитализация“, организиран от Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването. Форумът очерта пред близо 400 лекари, представители на бизнеса, неправителствения сектор и държавата проблемите пред е-здравеопозването и показа добри е-решения.

Дариткова определи въвеждането на електронен болничен лист като успех, а успоредното съхраняване на някои видове информацията на хартиен носител като „дигитализация по български“. За д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация най-важното при изграждането на тази единна информационна система са потребностите на пациентите и на лекарите. 

„Аз съм идеалният пациент: на 55 години съм, имам 2 деца и 2-ма възрастни родители“, заяви Росен Русинов от Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването. Той отчете все по-голямо търсене на решения, които да осигуряват достъп на лекари, болници, пациенти и техните семейства до актуална информация в реално време.

Росен  Русинов даде за пример онлайн информационната система „Консенто“ за пациенти, чрез която хората запазват час за себе си и за своето семейство, следят графиците на лекарите, знаят кога са били на преглед и кога трябва да проведат следващия си преглед, правят телефонни, видео или писмени консултации, създават здравен профил на себе си и близките, имат достъп до електронно здравно досие, с историята на всичките си контакти с организацията и лекаря – обаждания, посещения, консултации, съобщения и др. Всички тези данни при това се съхраняват в защитен „облак“. В платформата вече има над 120 000 пациентски профила, направени са над 8 000 консултации и 250 000 телефонни разговора. Създателите на платформата Superdoc пък изчисляват, че 850-те хиляди онлайн резервации са спестили 2 години от живота на лекарите и пациентите.

„95% от клиничните изследвания се провалят поради липса на желаещи пациенти; само 10% от лекарите в света участват в такива проучвания“, заяви Мая Златанова от FindMeCure. За 2 години платформата е помогнала на 200 000 пациенти в цял свят да намерят своето клинично изследване. „Дигитализацията ще ни помогне да бъдем още по-близо до следващото лечение“, заключи Мая Златанова.

Д-р Бранимир Радуилов от „Поликлиника България“ коментира, че макар медицината да е сравнително трудно поддаващ се на иновации сектор, все повече данни свързват лекарите с пациентите. Той цитира Eurohealth Customer Index, според който България заема 31-во от общо 35 места по ниво на дигитализация. Само за 1 година Сърбия се е изкачила до 18 място в международната класация, а Македония – от 27-мо до 16-то, защото са въвели електронно записване на часове и други важни е-услуги. 

Дигиталните здравни решения са факт при застрахователите, коментира Светла Несторова, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи. С две кликвания на телефона си пациентите си уреждат преглед, чрез геолокация са напътствани да стигнат до лекаря, и от телефона си дават обратна връзка за прегледа. „Конкурентите ни за клиентско преживяване са Google и Amazon“, допълни тя и поясни, че дигитализацията не е панацея, а средство за поставяне на човека и етиката в центъра. 

Форумът „От болнеолечение към здравеопазване чрез дигитализация“ е част от седмицата „Иновации за здраве“, организирана от Посолството на Швейцария и Българо-швейцарската търговска камара.