fbpx Високите технологии навлизат в животновъдството | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Високите технологии навлизат в животновъдството

Високите технологии навлизат в животновъдството

Фермерите могат да използват модерните технологии Wi-Fi и Wireless, както и други върхови разработки, в отглеждането на животните. С това е свързана част от новостите, които ще бъдат показани на Международната селскостопанска изложба „Агра“. Тя ще се проведе от 4 до 8 март 2014 г. в Международен панаир Пловдив с участието на компании от 22 държави.

Система за откриване на разгонени животни чрез безжична Wi-Fi технология e включена в експозицията на „ГВ Агри“. Оборудването помага да се подобри плодовитостта на крави и юници. Датчици засичат промените в поведението им, които сигнализират кога е най-подходящият момент за зачеване. Данните са достъпни на смартфон, таблет или лаптоп.

Български учени предлагат улеснение за изкуствено осеменяване на овце. Опитната станция по земеделие в Търговище е направила разредител за семенна течност от коч, за да се запазят качествата й при in vitro съхранение.

На изложението ще бъда представени и други новости. Система eHeat поддържа оптимална температура в боксовете на прасенцата чрез софтуер, вграден в отоплителния панел, и пести енергия. Световната новост е представена от датската компания „Animal Care ApS“.

Икономично LED осветление за кравеферми е иновация от световен мащаб, с чиято помощ денят се удължава с 8 часа, а това повишава продуктивността и подобрява състоянието на кравите. Може да се види на щанда на „Алфа-микс“ заедно с друга иновация от световен мащаб – мобилна доилна машина, подходяща за малки семейни ферми.

Точно и икономично дозиране на храната за животни осигурява системата Siloking Wireless. Новият безжичен терминал се използва за управление на смесители и разпределители на фураж.