fbpx Хранилище Чирен с двоен капацитет | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Хранилище Чирен с двоен капацитет

Хранилище Чирен с двоен капацитет

„Днес даваме начало на модернизацията на един от стратегическите обекти за енергийната сигурност на страната – подземното газово хранилище в Чирен. Благодарение на проектите, по които „Булгартрансгаз“ ЕАД работи, България скоро ще разполага с модерно хранилище, което да отговаря на най-високите стандарти“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на церемония по прокарване на нов експлоатационен сондаж Е-72 на площадката на хранилището в Чирен. По думите й газовото хранилище е още една отлична предпоставка в България да се реализира концепцията за изграждане на газоразпределителен център.

В момента българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ работи по два проекта – единият за модернизация, а другия за разширяване на подземното газово хранилище в Чирен. „Новият експлоатационен сондаж в Чирен е доказателство, че са в ход всички усилия за модернизация на националната газопреносна мрежа“, каза изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов. 

Модернизацията на инфраструктурата на газовото хранилище „Чирен“ ще позволи да бъде увеличен дневният добив на природен газ от 4,2 млн. куб. м. до над 5 млн. куб. м. Стойността на проектирането и експлоатацията на сондаж Е-72 е 10,4 млн. лв. Проектът се финансира изцяло със средства на „Булгартрансгаз“ ЕАД. Сондирането ще приключи в края на месец януари 2016 г., след което апаратурата ще бъде преместена на следващия сондаж Е-73. В края на 2016 г. двата нови сондажа ще бъдат включени в редовна експлоатация.

След осъществяване на цялостния проект по разширяване на подземното газово хранилище в Чирен се предвижда увеличаване на количествата съхранен газ и на дневните количества на добив и нагнетяване от сегашните 550 млн. куб. м и 4.2 млн. куб. м/ден до максимум 1000 млн. куб. м. и съответно 10 млн. куб. м/ден. Една от дейности в процеса по разширение е 3Д сеизмиката, за която е одобрено финансиране от Европейската комисия в размер на близо 4 млн. евро.