fbpx Българското кисело мялко ще навлиза и на нови парази | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българското кисело мялко ще навлиза и на нови парази

Държавната компания „Ел Би Булгарикум” и японския консорциум „Мейджи Дейриз Корпорейшън „Мейджи” обсъдиха възможностите за разширяване на сътрудничеството, включително и на пазарите на трети страни. Защитата на правата на интелектуалната собственост, свързани с българското кисело мляко, възможностите за внедряване на нови технологии за разширяване на пазара в Япония и региона, както и визията на МИЕТ за развитие на „Ел Би Булгарикум” бяха сред основните теми на разговорите по време на посещение на японска делегация у нас.

Корпорацията “Мейджи” е основана през декември 1917 г. и в момента е лидер на пазара на млечни продукти в Япония. Произвежда млечни продукти, функционални храни, храни за подрастващи, фармацевтични продукти и козметика, съоръжения за млекопреработването, фураж, безалкохолни напитки, и др. От близо 40 години тя е стратегически партньор на българската компания “Ел Би Булгарикум” ЕАД, която е 100 процента собственост на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.
Дружеството притежава две производствени поделения – в София и Видин, както и модерен Център за науечно-изследователска дейност, където се съхранява и уникалната колекция от над 1000 млечнокисели бактерии и повече от 100 различни комбинации закваски.
„Мейджи” внася в Япония млечно-кисели бактерии и произвежда българско кисело мляко за японския пазар. Продуктите, произведени от „Мейджи” на базата на българските млечно-кисели бактерии, заемат близо 40% от пазара на кисело мляко в Япония. Само от една разфасовка на кисело мляко компанията продава годишно по 500 млн. броя кофички на японския пазар. Мейджи има лицензионен договор с „Ел Би Булгарикум” до 2020 г.