fbpx Малкият бизнес в бургаския регион продължава да залага на туризма | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Малкият бизнес в бургаския регион продължава да залага на туризма

Около 10% ръст на кредитирането в последната година, отчитат от УниКредит Булбанк в Бургас. Най-често то се използва за оборотно финансиране и инвестиционни кредити. Основен фокус са търговията, транспортта и свързаните със съвременното хотелиерство услуги. По данни към края на април общият размер на отпуснатите кредити за малък бизнес от банката е 73 млн. лв. Това представлява около една четвърт от целия кредитен портфейл на банката в региона в размер на 301.7 млн. лв.
Най-търсеният банков продукт от домакинствата е ипотечният заем. В голяма степен ръстът на тези кредити обаче се движи и от чужденците, които си купуват имоти в морския град, с финансиране от банката. „За нас това е и регионът с най-голям брой кредити на чужди граждани и това са руските гражданиват от финансовата институция.
Повишение от около 10% отчита УниКредит Булбанк и при депозитите в бургаския регион до общ размер от около 307 млн. лв. към края на април тази година. Цифрите сочат, че към момента повишението при депозитите на малки фирми (в размер на 18% годишно) е двойно по-голямо спрямо постигнатия ръст при домакинствата. Бургаските семейства държат на влог в УниКредит Булбанк общо 258 млн. лв., като по-пестеливи се оказват мъжете – техни са 55% от всички депозити.
Най-много средства в банка заделят хората между 45 и 65 годишна възраст – в регион Бургас 45% от всички депозити са именно на хора над средната възраст и все още активно работещи. Делът на спестяванията на хората между 30 и 44 години и тези над 65 години е съответно 18 и 19%. На най-голям интерес се радват депозитите в евро, следвани от тези в лева и долари.