fbpx Представяме Светослав Иванов, изп. директор на ИМПУЛС КО (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят – сезон 4, част XVIII

Представяме Светослав Иванов, изп. директор на ИМПУЛС КО (ВИДЕО)

 

Казват, че бивши спортисти няма, както няма и бивши мениджъри. Светослав Иванов обаче е пример, че едното и другото могат да вървят ръка за ръка и то особено успешно. Той има 20 годишен опит като държавен служител в Министерството на финансите, а през последните десет е част от частния сектор.

За себе си признава, че обича спорта, обожава да се гмурка и винаги, когато има възможност, подкрепя някаква благородна кауза. Затова и на ревера си носи значката на "Лайънс клуб" — организация, в която не просто членува, но и активно подпомага. Споделя, че една от последните им инициативи е създаването на дневен център за хора с епилепсия.

Светослав Иванов има три висши образования - НСА, МИО и Европейска публична администрация. Най-много обаче се гордее с дипломата си от "Националната спортна академия".
„Спортът ме научи на труд, дисциплина и дух за победа, които сега съм прехвърлил в бизнеса. Работя като изпълнителен директор в "Импулс Ко" и съм зам. Председател в борда на директорите в "Метизи АД". Консултирам и участвам в управлението и на още няколко дружества, които се занимават с търговия на хигиенни материали, отглеждане на черноморски миди, охранителна и международна транспортна дейност.", споделя Светослав Иванов.

И ако за някои напрежението е просто нещо, което идва в края на работния ден, то за Светослав Иванов "високото напрежение" е просто бизнес, който управлява успешно.

Компаниите "Импулс Ко" и "Импулс Проект" са дружества, които работят в сектора на енергетиката - проектират, доставят материали и изграждат до ключ електропроводи с високо напрежение 110 кВ, 220 кВ и 400кВ, и подстанции. Дружеството е създадено през 2000 г. като семейна компания, а в момента в него работят над 100 човека, като има около 25% от общия дял на строителство на електропроводи в страната.

„Метизи” АД е завод за производство на стоманени телове, въжета и изделия от тях, както и произвежда неизолирани АСО проводници. Това е най-големият такъв завод на балканския полуостров. В него работят над 180 човека. Продукцията е основно за българския пазар, като има износ за Холандия, Полша, Чехия, Македония, Румъния и др.

"В нито едно от тези дружества нямам собственост, определям себе си, като управленец - планирам, управлявам и контролирам различни видове работни процеси.", казва Светослав Иванов.

Той споделя своите основни постулати за успешен бизнес, като започва с най-важното според него - да има ясни правила."Добрата комуникация със собствениците на дружествата, които управлявам, е изключително важна. На второ място - важно е да има правилно структуриране, взаимодействие между структурите на дружеството, както и ресурсното обезпечаване. Понякога се случва така, че бързо развиващите се малки компании генерират бързи клиенти и печалби, но нямат създадена структура, правила и квалифицирани служители, за да поддържат вече извоюваното място на пазара. Тогава се оказва, че те започват да търсят собствени правила за управление (искат да открият топлата вода) и най-често губят клиенти. Случва се да търпят санкции от държавата, поради непознаването на законите, с които трябва да се съобразяват. Ето защо е толкова важно да има ясни правила и създаване на система за управление на качеството. В нашето дружество сме внедрили ISO 2001 още през 2002 г., като непрекъснато я усъвършенстваме и изпълняваме, а с нея се съобразяват и собствениците на дружеството.

Според Иванов всички тези системи трябва да се спазват и да се осъществява контрол над тях, а това не може да се контролира от един човек без наличието на ERP система. "През 2006 - 2008г. създадохме наша модулна ERP система на базата ISO 2001. В началото беше само за управление на документооборота в дружеството, но сега в нея са включени и модули на дейностите по проектиране, строителство, автотранспорт, складово стопанство, сключване и приключване на договори, счетоводна дейност (ЕРП системата е свързана автоматично със счетоводната ни програма). Тази система в момента следи в реално време всички дейности и документи създадени или получени в дружеството. На база на документите в системата и статистиката, която имаме създадохме и модул за анализи на различните дейности и процеси, които се извършват.", казва мениджърът.

Той набляга и на ясните правила във взаимоотношенията с клиенти, партньори, служители и конкуренция, като държи изключително много на писмената кореспонденция и коректните договори. Ето защо в работата си налага еталонът за коректно отношение към подчинените, ясни и точни правила за управление, а не за командване. Ясни задължения и отговорности на служителите и работниците естествено и заплащане, както и създаване, обучение и квалификация на собствен персонал.

 

И ако говорим за казуси, Светослав Иванов е повече от кратък, споделяйки, че именно моментите на криза понякога раждат добрите решения в бизнеса. "За мен кризата, която мина със знак плюс, защото тя ни накара да оптимизираме процесите, да оптимизираме разходите и да потърсим нови решения за бизнес, за да можем да се запазим позициите, които имаме на пазара, а и да ги увеличим".

Той признава, че е успял да структурира и наложи ясни правила в дружествата с подкрепата, разбирането и сътрудничеството на собствениците на тези дружества, както и на служителите работещи в тях, повечето, от които познава лично.
На финала, Иванов признава с усмивка своята най-секретна тайна за успех: "Все пак управленецът трябва да бъде човек.".