fbpx Представяме Виолета Игнер, собственик на Casyopea (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят – сезон 4, част Х

Представяме Виолета Игнер, собственик на Casyopea (ВИДЕО)

От проекта "Мениджърите споделят" ви срещаме с Виолета Игнер, собственик на фирма Casyopea за козметични продукти, сапуни и ръно направени свещи. Ето какво е нейното бизнес послание, което тя сподели по време на последната мениджърска среща от проекта. 

Фирмата ни Casyopea („Касиопея“) съществува вече 15 години. За пръв път стъпи на пазара през 2002 г. и реално началото на 2003 г. отвори първия магазин. Сега компанията ни е представена основно в молове и в интернет пространството.
Когато стартирахме нямаше подобен бизнес, съществуваха може би още двама други играчи на пазара, но те не предлагаха същите продукти. За хората нашите продукти бяха безкрайно интересни и любопитни. И това е един от съветите за успешен бизнес – трябва да направиш нещо интересно, което още не съществува и което е лично твое. Трябва да вложиш много лична енергия, а не просто да създадеш продукт.

Първоначално ароматните свещи обхващаха голяма част от продуктите ни. Основните продукти за производството им се внасяха от Израел, след което разработихме цяло производство в България. Сега имаме фабрика за сапуни в София и още една в село Розово, до Казанлък. Там е фабриката за козметика и свещи. Защо там? Аз съм от Казанлък и смятам, че това място е специално. В крайна сметка работим с живи продукти, които попиват всяка енергия и реших, че това ще е мястото, на което ще създаваме продукцията си.

Смятам, че ако не познаваш и не можеш да правиш абсолютно всяко нещо в твоя бизнес, той няма как да е успешен. Аз лично бих могла да направя формула за продукта, да го създам и да го продам – на всяко едно ниво. Ти трябва да си този, който може да замести всеки по веригата.
Друго много важно е да не създаваш просто една лъскава опаковка. Това е особено валидно за нашия козметичен бранш, освен опаковката, трябва да има стойност на самия продукт. Хората го усещат и се разочароват, когато не получават това, което очакват.

Важно е също така да предприемаш правилните действия в правилното време. От личен опит – къде лош, къде позитивен, сме се научили, че няма смисъл да реагираш впоследствие. Трябва да предвиждаш бъдещето, да знаеш къде е твоят бизнес, кои са слабите и силните му страни и да действаш правилно.

Друго, което научих в бизнеса, ако няма лично отношение и присъствие, все едно те няма изобщо. Хората в днешно време искат да се асоциираш с личност, не с уебсайта, а не като на американския пазар, където ти казват – да правиш това или онова, защото ще има ползи. Не, хората искат да виждат, че зад този продукт стои човек. Ние правим ръчно продуктите си от хора за хора. Опитът ни е показал, че когато клиентът види на снимка как зад продукта стои човек, го приема по-добре.

Също така ние винаги сме били отворени за комуникация и това е изключително важно. Затова направихме и проекти като Casyopea Playgroun, за майки с деца, с участие на физиотерапевт, което е обвързано с нашата бебешка линия. Затова направихме и „Poly’s garden“, на името на моята баба. Това са продукти, които носят нейния лик, а на всички плакати за бебешките продукти е моят син.
Трябва да има нещо, с което хората да се асоциират, да не е абстрактно. Също така то трябва да е адекватно за всеки от екипа ни. Това е едно от най-важните неща. Както нашите клиенти са различни, така и хората са различни – всеки дава идеи, насоки и ние се вслушваме в това.

„Касиопея“ излезе лично от мен и се надявам да е вечна – тя е мое дете и така, както вярваме доброто бъдеще на децата си, така вярвам и в доброто бъдеще на компанията.

 

Проектът "Мениджърите споделят" се осъществавя със съдействието на Chivas Regal, технологичната компания Тийм Вижън, любезното домакинство на KARE България, където се провеждат мениджърските срещи, и интересното представяне на виртуалната реалност за бизнеса със съдействието на notos galleries в Ринг мол.