fbpx Представяме Ивайло Господинов – управляващ съдружник в BlackPeak Capital (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, част XXXIV

Представяме Ивайло Господинов – управляващ съдружник в BlackPeak Capital (ВИДЕО)

Ивайло Господинов е управляващ съдружник във фонда за дялово инвестиране BlackPeak Capital. През последните 20 години работи като финансист. Зад гърба си има успешна кариера в някои от най-големите консултантски компании в сферата на финансите и маркетинга. Освен това е водил и лекции в някои водещи университети и признава, че преподаването е едно от нещата, които наистина му носят удоволствие.

"Повече от 10 години работих и като инвестиционен банкер, и се занимавах само със сделки между компании. От 2014 г. заедно с един мой приятел и в момента съдружник, основахме фонда BlackPeak Capital. Чрез него инвестираме в компании и ги развиваме, след което ги продаваме.", казва Ивайло.

Той споделя, че през годините е натрупал много опит, защото е работил с много и различни бизнеси. "Буквално няма сегменти от икономиката, до които не съм се докосвал. И тук не говоря само за финанси, а и за много от индустриите. Като почнем от хранително-вкусовата, занимавал съм се и с корабостроителници, но в един момент решихме, че този натрупан опит би могъл да бъде много полезен за нас, когато инвестираме в компании. И тъй като дълги години сме се занимавали с инвестиционно банкиране - умеем да работим с ресурс, решихме, че ще се възползваме от една инициатива на Европейския инвестиционен фонд. Кандидатствахме, създадохме екип и през 2014 г. спечелихме възможността да управляваме техен ресурс. В началото фондът беше 10 млн. евро, сега е 30 млн. евро, от които вече около 20 млн. сме инвестирали в различни малки и средни предприятия в България. Това е ресурс, който влиза в компанията под формата на увеличение на капитала, за да може тя да се развива и почти всички 11 компании, в които сме инвестирали за 3 години, постигат целите, които сме заложили предварително.

Благодарение на този ресурс, който сме вложили, можем да се похвали с няколко построени сгради, около 2 000 нови работни места, излизане на нови пазари, разработване на нови продукти и т.н. Именно това ни дава мотивация да продължаваме да работим в тази посока. Нашата амбиция е фондът да продължава да расте и да помагаме на още малки и средни предприятия в България, които да успяват да израстват.

В България малкия и среден бизнес невинаги е добре обезпечен финансово и за съжаление, въпреки голямата ликвидност в банките, те невинаги могат да им предоставят нужния финансов ресурс. И точно тук идват ролята на фондове като нашия, който може да прецени един екип, една индустрия, сегмент и бизнес план и да подпомогне даден бизнес.

Компаниите, в които сме инвестирали са разпознаваеми и в България и в света. Наскоро инвестирахме и в бизнес, който се занимава с рециклиране на дрехи втора употреба и в момента разполагаме контейнери в Пловдив и София. Ние сме единствените, които го правят на Балканите и искаме да разположим 1 000 контейнера в България, а след това ще продължим проекта в Румъния.
Самите ние, сме малък екип от пет души, с амбицията да пораснем до 10 и да направим този фонд по-голям.

Неговите принципи в бизнеса

В бизнеса си Ивайло Господинов споделя, че спазва няколко важни правила. На първо място много държи на диалога с хората. "Ако има нещо, което е важно в този случай, това е търпението. Не е лесно да се работи с хора, но истината е, че ако човек в своята работа е достатъчно търпелив, то резултатът никога не закъснява.
Важно е хората много да си обичат професията. Трябва да можеш да мотивираш екипа си. В един момент нещата излизат от професионалния аспект и често се създават приятелства. Това са неща, от които не може да се избяга, но от друга страна трябва да се съобразяваш с това.
Ивайло казва, че всеки успех си има цена, която обаче често се изплаща във времето.