fbpx Интернет е жизнено важна част от живота на все повече хора | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Интернет е жизнено важна част от живота на все повече хора

Първи данни за e-commerce в България

Интернет е жизнено важна част от живота на все повече хора

За първи път България е включена в мащабното проучване за медиа потреблението „Mediascope Европа” 2012, което се счита от европейската дигитална индустрия за основен източник на информация. В него участват 28 страни, а българското присъствие е благодарение на Интерактив Адвъртайзинг Бюро (IAB) България (www.iabulgаria.bg).

Уникалното в “Mediascope Европа” е идентифицирането на модели на променящо се медиа потребление в целия медиа спектър: интернет, радио, телевизия, мобилен достъп, вестници и списания, нововъзникващите и развиващите се онлайн медии, включително използването на интернет чрез мобилен телефон, таблет, конзола. Видео потреблението и социалните медии са изследвани в дълбочина, за да се даде цялостна картина на интерактивния потребител.

Изследването засяга и тенденциите в електронната търговия, като във всички страни се използва комбинирана Омнибус и Онлайн методология. За България онлайн проучването е направено през първата половина на 2012 г. от Global Park/ GMI при 1000 респондента, а омнибус изследването офлайн е извършено от TNS с 500 респондента. Ето и някои основни данни, предоставени за списанието с любезното съдействие на IAB България.

Нека преди да пристъпим към данните за електронната търговия в България да резюмираме технологичната обезпеченост, медийното потребление, изборът на потребителите за достъп до интернет в България със сравнителни данни за Европа.

Седмичната продължителност в часове на медиа потреблението на интернет е 16 часа, списания 3,7 - часа, вестници – 4,1 часа, радио – 11,7 часа и телевизия – 23,2 часа.

За сравнение - седмичното потребление на интернет е най-голямо в Централна и Източна Европа (средно 16,1 часа), следвано от Северна Европа (14,8 часа), Западна Европа (14 часа) и Южна Европа с (14,8 часа) средно на седмица.

Интернет се превръща в среда, през която се консумират всички останали медии. 85% от интернет потребителите в България гледат телевизия през интернет (поне 22% гледат дневно, а на седмична база са 32%), 69% слушат радио онлайн, 95% четат вестници онлайн. За сравнение - 75% от интернет потребителите в Европа гледат телевизия през интернет, 67% слушат радио онлайн, 91% четат вестници онлайн.


36% от мъжете в България и 38% от жените използват интернет докато гледат телевизия. В Европа този процент е 31% и за двата пола. Възрастовите групи, които използват най-голям % от времето си в Интернет докато гледат телевизия, са: 16-24 години – 48%, 25-34 години – 44%, 35-44 години – 39% и 45-54 години – 37%.Увеличава се изборът на потребителите за достъп до интернет: лаптопи, нетбуци, таблети, смарт устройства, конзоли. 19% от потребителите използват повече от едно устройство за връзка с интернет. Комбинацията между компютър и мобайл е преобладаваща. 48% от потребителите са онлайн докато гледат телевизия. За сравнение в Европа 37% от потребителите използват повече от едно устройство за връзка с интернет. 64% от потребителите в Европа са онлайн докато гледат телевизия.

Данни за електронната търговия

264 милиона евро са похарчени в България онлайн за период от 6 месеца (септември 2011- февруари 2012), като един Интернет потребител е направил средно 9 покупки на обща стойност 117 евро. За сравнение - данните за Европейския съюз показват, че 188 млрд. евро са похарчени онлайн за същия 6- месечен период, средно по 544 евро и с честота на покупките средно 13 на 1 онлайн потребител.

Брой онлайн покупки за 6-те месеца на 1 онлайн потребител - България - 9,3 евро, Европа - 13,4 евро.
Сума в евро средно на човек за покупки онлайн през 6-те месеца - България - 117, Европа - 544.


100 % от интернет потребителите в България търсят информация онлайн за бъдещи си покупки. В Европейския съюз този процент е 96%. 86% от интернет потребителите в България пазаруват онлайн (87% в Европейския съюз) и 12% от всички покупки сред българските интернет потребители са направени онлайн (за Европейския съюз този процент е 19%).

51% от интернет потребителите в България споделят, че интернет им помага да избират по-добрите продукти и услуги. Същият процент европейски потребители споделят това мнение.  Ето кои са и най-популярните продукти, пазарувани онлайн:

В изследването се вижда ясно, че ролята на интернет става все по-решаваща при избор на бранд за покупка. 100 % от интернет потребителите в България търсят информация онлайн за бъдещи покупки. За сравнение, този процент в Европа е 96% .