fbpx Мениджърите споделят – сезон 3, част VII | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Проект на списанието

Мениджърите споделят – сезон 3, част VII

 

Новите ни гости в проекта „Мениджърите споделят“ са хора със сериозен опит и са преминали през достатъчно трудни пътища. Днес носят много отговорности, защото са на чело на компании, които са затвърдили имената си на бизнес сцената и от тях зависи да защитават и да постигат следващи нива в тяхното развитие. Срещаме ви с Пламен Ялъмов, изп. директор на "Алианц България Холдинг" АД, Нейчо Величков, изп. директор на МАКС и Методи Георгиев, изп. директор на винарска изба „Логодаж”, които споделиха своите съвети за успешен бизнес.

Пламен Ялъмов, изп. директор на "Алианц България Холдинг" АД

 

В застраховането съм от 16 години и съм се занимавал с всички видове застрахователен бизнес. Петте съвета, които ще споделя са общочовешки и са за всички, които се занимават с бизнес.

Първо – обсъждай всяко едно решение преди вземането му, с всички засегнати. Трябва да има комуникация и коментари. От една страна – човекът, който взема решение, ще си помогне, от друга – тези, които ще го изпълнят или са засегнати по някакъв начин, ще го премислят и ще свикнат с него.

Второ – търси обратна връзка на всички нива. Ако имаш началник – търси него. Ако имаш подчинени – направи задължително обратна връзка с тях, за да можеш да си коригираш поведението и да развиваш бизнеса по правилния начин, а така ще можеш да изградиш и един по-добър екип.

Трето – подготви стратегия за своя бизнес за поне три години напред и бъди последователен, спазвай я, защото без цел нито един бизнес не може да се развива нормално. В нашата компания имаме практика да разговаряме с хората за развитието ни три години напред, да следим какво се случва на пазара, като се съобразяваме със ситуацията и я отразяваме в нашата визия.

Четвърто – спортувай редовно. Не може човек, който се занимава с бизнес да стои само зад бюрото и пред компютъра, защото след няколко години излиза извън релсите. Много държа на това и почти всеки ден правя някакви активности. Мой приятел беше шеф на една от големите пивоварни в България. Какво било учудването му, когато отишъл за първи път на мениджърски семинар в компанията-майка - на първата среща в 9 ч. сутринта вместо лекции го очаквали лекарски екип и пълен медицински преглед. Защо? Защото мениджърът преди всичко трябва да е здрав.

И последният ми съвет – веселете са с хората от време на време, защото без социални контакти не можем да съществуваме. В живота трябва да има купон...

И накрая съвсем накратко ще споделя и пет “модерни” съвета:

Първо – клиентът винаги е в центъра на Вселената.

Второ – дигитализирай всичко, което можеш.

Трето – прави винаги перфектния продукт, който да е изпипан до последно.

Четвърто – не спирай растежа, а го развивай, защото иначе компанията затъва.

И последно – създай перфектен екип.

 

Нейчо Величков, изп. директор на МАКС

 

Петте съвета, които ще споделя, според мен, са много важни за хората, които стартират собствен бизнес или започват работа на ново място.

За мен най-важното е човек да излезе от „зоната на комфорт“. Всеки от нас е нает да прави нещо или е започнал някакъв бизнес, защото знае определени неща. Пред мен обаче стои въпросът: „Какво да направя аз, самият, със себе си, как да придвижа напред това, което вече съм постигнал?“ Когато изляза от зоната на комфорт, създавам предизвикателства, които трябва да преодолея – с учене, със съвети, с консултации.

Вторият съвет касае отбора, защото сам човек не може да се справи. Един американски мениджър – Лий Якока, казва, че всеки бизнес може да бъде сведен до три думи – хора, продукт, печалба. Именно хората са на първо място, защото ако нямаш правилния отбор, нищо няма да успееш да направиш с другите две.

Третото нещо на английски е “lead by example” или да “даваш пример”. Когато поставя задача и знам, че отборът ми трябва да работи до 10 часа вечерта, не си тръгвам и не отивам да се срещам с приятели. Оставам, работя с тях и им помагам. Правя го по две причини – първо, така те усещат моята съпричастност и второ - резултатът е по-добър. Ако си тръгна и го видя едва на другия ден, може да не го харесам. Правилната подкрепа на точния момент дава съвсем други резултати.

Друго важно нещо е човек да бъде откровен. С хората, с които работи, с партньорите и с клиентите си. Няма нито една причина да говориш “неистини” и аз лично се старая да не го правя. С течение на времето съм разбрал, че хората наистина мразят “неистините”. Те трябва да са подготвени за това, което ги очаква и съвсем откровено да им казваш каква е ситуацията.

И последното нещо – трябва да се научим да се забавляваме. В новия ни офис, както и в предишния, ще сложим баскетболен кош. В края на деня, ако не забиеш една топка, защо си ходил на работа?

Методи Георгиев, изп. директор на винарска изба „Логодаж”

Занимавам се с вино вече над 16 години и за това време съм минал през всички етапи на този бизнес - производство, представяне, продажби. Браншът е много динамичен в България и ние се учим постоянно в движение. За щастие културата за пиене на вино се повишава и това дава възможности за развитие. Мога да кажа, че съм щастлив човек, защото освен работа, виното се превърна и в мое хоби. Иначе по образование съм учител.

Преди промените вината в България и социалистическия блок се правеха на принципа „петилетката в три години“. Сега е много различно – като се започне от производството на гроздето, създаването на вино, докато се научим как да го представяме и продаваме, минахме през модерната търговия, научихме се как да работим с веригите, да правим маркетинг.
Първото нещо, което според мен е важно, за да си успешен, е да познаваш детайлно процесите в твоя бизнес и в бранша като цяло. Трябва да знаеш всички стъпки, които ще извървиш. А като мениджър е важно да изискваш служителите си максимално качество в работата и продуктите, които произвеждате.

Второто важно нещо в бизнеса е екипът, без който сме за никъде. Хората трябва да са мотивирани и да горят в това, което правят. За мен беше много трудоемко да събера добър екип, защото подготвените кадри са малко и трудно се намират. Но смея да твърдя, че лично съм подбрал хората, с които сме заедно днес. Струва много време и усилия да ги обучим както в техниките на продажба, така и в това що е вино и каква е същността на този продукт.

За да имаш успех, с каквото и да се захванеш, трябва да имаш ясни цели, които да следваш. Краткосрочни и дългосрочни – мънички и големи.

За всеки мениджър е важно да може да делегира права и отговорности на другите в екипа. Те трябва да могат да вземат решения, да ги изпълняват и в същото време да се изисква отговорност от тях. Не е страшно да сгрешиш, но трябва да можеш бързо да поправиш грешката. Така човек се развива по-бързо и по-добре.

Последното нещо – аз разглеждам бизнеса и работата като игра. Така запазваш емоциите си в днешно забързано време и негативното, което съпътства голяма част от ежедневието.

</