fbpx Министър Никола Стоянов: Първостепенна задача е да подготвим икономиката за идващата зима | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Министър Никола Стоянов: Първостепенна задача е да подготвим икономиката за идващата зима

Първостепенна задача пред нас е да подготвим икономиката за идващата зима. Това подчерта министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов при представянето на приоритетите на ръководеното от него министерство. По думите му основните теми за бизнеса и домакинствата са повишените цени на горивата и електроенергията, както  и сигурността на доставките на газ, като те ще бъдат във фокуса на дневния ред на институцията.

„Инициирахме анкета до българския бизнес, за да имаме реалната картина – колко български предприятия работят на газ, колко имат алтернативи и колко бързо могат да се адаптират, ако доставките намалеят или спрат“, съобщи министър Стоянов. Той обясни, че министерството активно работи в създадения Кризисен щаб към Министерски съвет и тези данни ще бъдат предоставени за взимане на най-добрите решения за индустрията ни. Вече е проведена и среща с контролните органи към министерството за повече инспекции свързани с горивата. Към момента се констатират малък процент нарушения, като тази тенденция трябва да бъде запазена, подчерта той. „С контролната дейност целим спокойствие на потребителите, но без допълнителен натиск за изрядния бизнес“, каза още министърът на икономиката. 

Друг фокус в работата на Министерството на икономиката и индустрията през следващите месеци ще бъдат мерките за подобряване на бизнес средата. „Ще имаме активен диалог и конкретни мерки с бизнеса, анализ на нормативна уредба и промени където това може да се случи без действащо Народно събрание“, каза още той. Министърът бе категоричен, че въпреки ограничения времеви хоризонт има области, в които са възможни положителни промени при воля и активна работа на институциите. „Крайната цел е да подобрим представянето на България в международните бизнес класации, а това означава и сигнал към външните инвеститори за по-подредена икономика, с ясни и прозрачни правила“, каза още Никола Стоянов.

Никола Стоянов подчерта, че ще работи активно с Министерството на иновациите и растежа по въпроси свързани с инвестиционния климат и инвестиционната среда. „Всяка криза е и възможност“, подчерта той и цитира международно проучване, според което ¼ от европейските компании обмислят релокация на инвестициите си в Азия. „Сега е моментът България да бъде активна и да направим всичко по силите си, за да се позиционираме по-добре като инвестиционна дестинация“, каза още икономическият министър.  

По време на събитието министър Стоянов представи и екипа, с който ще работи в министерството. Заместник-министър Ирина Щонова е  възпитаник на американския университет „Станфорд“. Бакалавър е по икономика от Университета „Сейнт Олаф“, Нордфийлд, САЩ. Била е вицепрезидент във един от най-големите телекоми в САЩ. Притежава опит в областта на финансовия надзор и бизнес развитието.

„За мен като човек приемствеността е изключително важна и за всеки съдя по неговите професионални качества. Затова Димитър Данчев, който и до момента бе заместник-министър, остава в екипа и заедно ще работим, за да ускорим всички добри инициативи“, каза министър Стоянов. Той акцентира на неговия богат опит в публичния и частния сектор. В миналото той е бил и Ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в Мюнхен, което ще бъде ценно за новия екип на министерството.