fbpx Панайот Николов, "Автомобилно оборудване", Bosch България: Зад успеха на бизнеса ни стои изключителен екип | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 10

Панайот Николов, "Автомобилно оборудване", Bosch България: Зад успеха на бизнеса ни стои изключителен екип

Bosch, водещ световен доставчик на технологии и услуги, приключи финансовата 2023 година в страната с консолидирани продажби в размер на почти 431 млн. лв. (220 млн. евро). Групата Bosch е представена в България от 30 години и има 3 дружества в София – Роберт Бош ЕООД, БСХ Домакински уреди България ЕООД и Бош Диджитал ЕООД.

В поредица от интервюта, които нашият екип направи, ще ви срещнем с четирима мениджъри от четири дивизии на компанията у нас, които ще споделят как се постигат сериозни ръстове в турбулентни икономически времена.

Изминалата 2023 година в бизнес сектора на Автомобилни технологии, дивизията Автомобилно оборудване на Bosch България отбелязва отлична година със солиден растеж, който надхвърля общия ръст на българския пазар. За тези постижения разговаряхме с Панайот Николов, търговски директор на "Автомобилно оборудване", Bosch България.

Г-н Николов, как се позиционира Bosch Автомобилното оборудване в България? Какви са резултатите ви за изминалата година?

- Bosch автомобилното оборудване е пазарен лидер и водещ бранд в афтърмаркет сегмента*, както в България, така и на световно ниво. Нашите продукти за мобилност са отлично познати на всички сервизи и на крайните потребители в страната. За миналата година резултатите ни бяха отлични и имахме една много успешна 2023 година, като постигнахме сериозен двуцифрен ръст, което ни позволи да увеличим съществено пазарния си дял.

(*Афтърмаркет частите са резервни части, произведени под бранд, различен от оригиналния производител на автомобила, но отговарят на всички технически изисквания, описани от него, за да бъдат напълно съвместими с марката и модела на автомобила).

На какво се дължи този ръст?

- ​​​​​​​За мен ръстът се дължи на няколко ключови фактора, като бих споменал 3 от тях. Първият е екипът на отдел "Автомобилно оборудване" в България. Гордеем се, че разполагаме с изключителни професионалисти, които работят от много години във фирмата и се справят отлично със своите задължения. Много важно е, че сме сплотени и сътрудничим помежду си, когато имаме нужда. Комуникацията между нас е отворена и това е нашият най-силен мотиватор в работата.
Вторият е Дилърската ни мрежа. Имаме установени дългогодишни отношения с основните Дистрибутори в България, които почиват на взаимно уважение и професионализъм.
Последният, но не по-малко важен фактор, който ни помага да бъдем успешни, са нашите сервизни концепции. Ние имаме най-голямата мрежа от Bosch брандирани сервизи в България – съответно те са изключително фокусирани върху бранда и ние се стремим да ги подпомагаме в максимална степен.

Вярно ли е, че във всеки автомобил има част от Bosch?

- Бих казал, че почти във всеки автомобил има част от Bosch. От добре познатите модели на нашия пазар определено всички имат наши части. Това, което също е много интересно, е че в последно време голяма част от новите модели имат не само наши компоненти, но и софтуер, разработен от Bosch.

Как се развива търсенето на резервни части в последните години в България? Има ли промени в предпочитанията на клиентите?

- Определено има положителен тренд през последните години. По наша преценка общият ръст на пазара е едноцифрен и според различни оценки е между 3% и 6% годишно. Самото търсене, като цяло, става по-платежоспособно поради повишаването на стандарта на потребителите и обновяването на автопарка, макар и с малки стъпки, но все пак е видимо.

Но има два много силни елемента, които влияят върху търсенето. Единият е, че цените на автомобилите втора ръка се повишиха доста през последните години – т.е. хората взимат решения, които са в полза на поддръжката на съществуващия им автомобил, а не на покупката на нов. Всички виждаме, че автомобилите втора ръка станаха доста по-скъпи. Другият важен момент, който влияе на пазара на резервни части, е повишението на цените на труда в автосервизите. Затова клиентите вече си правят сметка, че на фона на увеличените разходи за труд при даден ремонт, е по-добре да купят по-качествена и по-скъпа част с по-дълъг живот, за да не се налага толкова честа замяна. Като цяло търсенето върви в посока брандове, които са разположени във високия сегмент на пазара, където Bosch е лидер.

Живеем във време на сериозни промени в автомобилния бизнес. Електромобилите вече не са екзотика и всеки производител има конкурентни модели. Ще станат ли тези автомобили по-популярни скоро и как Bosch гледа на електрическата мобилност?

- Bosch се подготвя за тази трансформация, която в момента се случва, макар и малко по-бавно в България. Според нашата оценка, страната ни отстъпва с около 7-8 години в развитието на електрическата мобилност спрямо развитите пазари в Европа. Но е ясно, че процентът на електрическите автомобили ще нараства и ние се подготвяме за това в няколко направления. 

Едно от направленията е, че най-вероятно преди края на годината ще представим допълнителни уреди в областта на автосервизното оборудване, които се използват за сервизиране и тестване на електрически автомобили - с фокус върху тестването на батериите. Второто е, че постоянно разширяваме гамата си от технически обучения за автомобилните техници в областта на електромобилността в Центъра на Bosch в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика (ПГТЕ) „Хенри Форд“. В момента предлагаме обучение ниво 1 и 2 (работа без високи напрежения), като планираме да предложим ниво 3 в скоро време. При него се работи в реални условия с батерии под високо напрежение. Затова изискванията там са доста по-сериозни.
Това, което забавя внедряването на електрическата мобилност в България, е високият процент на продажби на употребявани автомобили. Голяма част от клиентите, които закупуват такива, рядко се насочват към електрически автомобил "втора ръка", поради факта, че покупката може да бъде рискова в зависимост от състоянието на батерията.

Недостигът на сервизни специалисти е сериозен проблем в бранша. Как подпомагате тяхното създаване и развитие?

- Действително, в момента това е изключително важен проблем, който пречи не само на нас, но и на оперативната работа на сервизите. Постоянно има текучество на кадри, което не дава възможност за развитие на бизнеса в посока инвестиции. Как действаме ние? Едно от нещата, които правим, е активна работа със специализирани училища и техникуми в областта на автотранспорта, като успешно развиваме програмата за технически обучения. Нещо повече, през последната година организирахме и два специализирани курса за преподаватели от специализирани училища в областта на автомобилните технологии. По време на курсовете те се запознаха с най-новите технологии в областта на автомобилната диагностика, като стремежът на компанията е тези знания да бъдат предадени на бъдещото поколение експерти в областта на поддръжката и ремонта на автомобили.

Разкажете повече за новооткрития Учебен център на територията на ПГТЕ „Хенри Форд“. Каква е неговата цел?

- Новият учебен център за подготовка на специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили в ПГТЕ „Хенри Форд“ е съвместна инициатива с колегите от гимназията и много се гордеем с този проект. Той е реализиран в партньорство с авторитетното учебно заведение, което е и най-голямото професионално училище в България и на Балканския полуостров и е естествено продължение на дългогодишното ползотворно сътрудничество на екипите на двете институции. Прерязахме лентата на 29 март 2024 г., но зад това откриване стоят почти 2 години интензивна работа и подготовка. Оформихме го по един прекрасен и модерен начин. Закупихме ново оборудване с идеята обучаващите се в този център да се чувстват добре и да получават знания в комфортни условия. Мога да кажа, че го постигнахме, като всеки сервиз в България е добре дошъл на нашите обучения, за да се убеди лично.

Модерният център за обучение е финансиран от Bosch Автомобилно оборудване, като общата инвестиция за реновирането и оборудването е 56 000 лв. В него са внедрени някои от най-новите технологии в областта на автомобилната диагностика, горивните системи, системите за автономност, комфортната електроника, шаситата и спирачните системи.

В центъра експерти от Bosch Автомобилно оборудване ще обучават не само автосервизи, но и ученици от ПГТЕ, тъй като много от тях ще продължат професионалния си път в сервизния бизнес в България. Обучаваме учители, механици и сервизни специалисти от българските сервизи, като поддържаме средно от гама между 12 и 14  обучения, които обхващат горивни системи на автомобила, електрическа мобилност, диагностика на автомобила и други.

Какви са отзивите и впечатленията от първите два месеца на работа на Центъра?

- Впечатленията са изключително добри. Колегата инженер, който се занимава с обученията, е отличен професионалист с дългогодишен опит в областта. След всяко обучение правим специална анкета, чиято цел е да обхване удовлетвореността на учащите се. За наша радост имаме много висок рейтинг и позитивни впечатления. Специален акцент в центъра е нашият стент DAS 3000 за прецизно калибриране на камери и радари за автономна мобилност, като обученията с него се радват на сериозен интерес. От настоящата година всички автомобили от Европа трябва да се оборудват със система за аварийно спиране и съответно да имат необходимите сензори, които да следят пътните условия. Важно е да отбележим, че калибрирането на камери и радари е много съществено за пътната безопасност и е необходимо да се прави периодично или след претърпени инциденти с автомобила.

Модерният център подчертава ангажимента на Bosch да инвестира в развитието на образованието и подготовката на бъдещи кадри за автомобилната индустрия.

На какво залагате в концепцията Bosch Car Service?

Bosch Car Service е най-старата и голяма сервизна концепция в света. Тя има над 100-годишна история с около 11 хиляди участващи сервиза в световен мащаб. В България също сме лидери в сегмента с почти 70 сервиза с над 25-годишна история.

Прилагаме система за подбор на сервизи за Бош Кар Сервиз, която е доста сериозна и всеобхватна. Системата съдържа списък с обучения, изисквания към качеството на сервизния процес и други важни елементи, които целят високо качество и доволни клиенти.

Част от концепцията е провеждането на периодични одити. Всяка година голяма част от членовете се одитират под някаква форма, включително и чрез системата "таен клиент". Например, сервизът се посещава от небрандиран автомобил, който има някакви проблеми, проверяват се различни параметри и по този начин се извършва актуална и реалистична оценка на качеството на работа в сервиза. Резултатите от одитите се обсъждат с партньора и се съгласува план за подобряване на работата. Заедно с това работим усилено за утвърждаването на бранда Bosch Car Service в България. Последните две години имахме и телевизионни кампании на тема Bosch Car Service в националните телевизии. Така  подпомагаме за изграждането на професионална общност, в която нашите партньори са  членове на една по-специална и успешна концепция на нашия сервизен пазар.

Споделете три най-важни съвета за поддръжка на автомобила...

- По принцип съветите са доста повече от три, за да имаме един поддържан и работещ отлично автомобил. Това, което бих посъветвал водачите, е да използват качествени авточасти. Да се доверят на Bosch, на сигурни производители с история и със система за осигуряване на качеството.

Второто е да търсят професионална сервизна услуга в проверени сервизи, като за целта силно препоръчвам нашата мрежа Bosch Car Service.

И третото важно нещо е да следват препоръките на производителите за периодичните обслужвания на автомобила - да се спазват периодите, пробезите и да се ползват качествени консумативи. При спазването на тези 3 препоръки ще можем да се радваме на дългогодишна и безпроблемна експлоатация на нашия автомобил.

Панайот Николов работи от 24 години в автомобилния бранш, 14 от които в „Роберт Бош“ ЕООД на позицията директор продажби "Автомобилно оборудване". В сферата му на отговорности влиза автомобилният бизнес на Bosch на териториите на България и Северна Македония. Освен завършена инженерна специалност, има и магистратура по Международни икономически отношения от УНСС. Неговите интереси са насочени към новите автомобилни технологии и шофирането.