fbpx Биляна Екснер: Личният пример повлича хората | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Биляна Екснер: Личният пример повлича хората

В пръвия Алманах на успешните бизнес казуси в България 2015, своята история сподели Биляна Екснер, собственик и управляващ съдружник  на „1 Метър Шоколад” ООД, оригинален и незабравим еднометров шоколад. Днес я споделяме с вас.

Дълго време 1 Meter Chocоlate беше проект на „книга“.  Имах в главата си една великолепна идея, но осъзнавах, че нямам нито познание, нито опит в това. В един ден бях готова да започна, на другия се отказвах. Но нещо постоянно ме глождеше отвътре и не ми даваше покой. И лека по лека, докато излезе регистрацията на търговската марка, започнах да се ориентирам, да чета, да се и интересувам, докато най-накрая събрах смелост да опитам да правя този различен шоколад. Учех се буквално в движение - вкусове, съдържание, технологии. И с всяка измината стъпка ставаше все по-трудно и по-трудно. Допълнително магазините не го възприемаха, заради размера, докато не намерихме оптимално вертикално решение за излагане и заемане на минимално място на регала.

Поради специфичния си размер, шоколада се прави много трудно и буквално наопаки на всички технологични стандарти. В началото трябваше да полагам огромни усилия, за да убедя технолозите, че да се направи и произвежда такъв шоколад е напълно възможно. Като цяло хората обичат да следват писаните правила и закони, и когато нещо излиза извън тези стандарти казват, че не може и дори полагат повече усилия, за да те убедят в това, отколкото да търсят начин да стане. За мен обаче такава дума няма. В такъв момент смятам, че трябва да водиш чрез личния си пример. Събрах ги всички заедно и им показах нагледно, че е възможно. Едва когато видяха с очите си резултата, решиха да отстъпят и казаха: „Добре, хайде да опитаме“. От тогава насам този шоколад се прави обратно на стандартната технология, по която се правят шоколадите. Затова смятам, че когато хората си налагат ограничения, трябва да ги поведеш лично напред. Успееш ли, готови са да те последват.

Както във всички компании и при мен е имало трудни и тежки моменти. Дойде периода, в който поради кризата се наложи да се разделя с всичките си служители. Малко след това настъпи момент, в който най-накрая получих първата си голяма поръчка, а нямах достатъчно налични средства, за да я реализирам. А за да е пълна картинката – и личният ми живот се срина. Дилемата беше дали да продължа съвсем сама (и да намеря начин как), или да започна да си търся работа и да забравя мечтата си... Реших да играя „va bank“ - така или иначе, ако се проваля, пак щях да си търся работа.

И започнах напълно сама и отначало. Всичко правех аз - зареждах магазини, мърчандайзвах, търсех нови клиенти, а вечер презентирах шоколада по събития. А за голямата поръчка – трябваше сериозно да преосмислих ситуацията. Това беше нож с две остриета. Но-най важното, че се нуждаех от финансовата подкрепа на партньорските компании, с които работех. Като се върна назад, се сещам с усмивка, че се бях приготвила за сериозни разговори и дълго убеждаване, за да ми дадат „кредит на доверие“. Това обаче не бе нужно. Добрата ни работа преди това и доверието, което бяхме изградили в съвместната ни работа бе достатъчно. Този жест истински ме трогна и мотивира, така че добрата ни работа да продължи. Взех поръчката и им се изплатих в рамките на два месеца. 

------------------------

Биляна е завършила ПР и Публична администрация  в СУ „Климент Охридски“ и има дългогодишен опит като експерт по комуникациите в различни обществени и бизнес сфери. Години наред е била и Директор „Конгресни и инсентив събития“ в Албена АД. – Агенция за следприватизационен контрол, „Санита Трейдинг“, много частни клиенти в различни ПР и рекламни агенции. Натрупаният опит я превръща в добър ивент организатор и пет години е Директор „Конгресни и ивент събития“ в Албена АД.