fbpx Крехки и фини, но с устремен поглед към върха | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Крехки и фини, но с устремен поглед към върха

Крехки и фини, но с устремен поглед към върха

Жените мислят с размах. Подобно на възпитанието на децата, те съумяват да си представят “голямата картина” и какво ги очаква в бъдеще, за да подредят картите и ходовете си, за да съградят бизнеса си и да поведат напред.

Модерните лидери съумяват да вдъхновят екипите си – с чар, обаяние, сексапил или харизма, те стимулират хората си да вървят напред.

Жените инвестират в себе си и систематично повишават своята квалификация. Това им е вродено. Те имат потребността да питат, да знаят, да учат. Често за да открият и да изразят себе си. Бидейки любознателни по природа, жените лидери често са скептични, а това ги прави добри управници, защото не са лекомислени. Те искат да знаят какво се крие зад всяка възможност и предизвикателство, не защото непременно ще го преживеят, а защото за тях е важно да знаят във всеки един момент къде се намират.

Крехки и фини, но дисциплинирани, с устремен поглед към върха, такива са днешните модерни лидери. Следвайки своята посока и цел, жените са в състояние да пренебрегват себе си, но да вървят напред в името на общия успех и общата цел.

И макар обществото да ги кара да избират между кариерата и майчинството, все повече жени се стимулират от този избор. Бремеността не само не се оказва пречка, а дори напротив, именно заради “срока си на годност” тя стимулира жените да осъществят целите си в рамките на фиксирания 9-месечен срок.

След раждането се променя единствено самоопределянето – жените стават майки, мъжете – бащи, а двойките родители.

Статистиките сочат, че именно майчинството насърчава много жени да станат предприемачи и да съградят своя бизнес

Дали защото разполагат с повече свободно време за хобито си или “притиснати” от обстоятелствата да се грижат за децата, без да губят себе си и индивидуалността си, все повече жени избират да реализират мечтите си и да превърнат интересите си в бизнес. Майчинството е фактор, който подсилва личностните характеристики на жената-лидер. След раждането на детето тя става още по-организирана, по-дисциплинирана и по-делова. Не защото бизнесът вече не й е интересен, а защото е „мама“ и бизнес дама на пълен работен ден и ангажиментите й вървят паралелно.

Според едно проучване на Бернард Бас до 2034 г. по-голяма част от мениджърите и изпълнителните директори на компании ще са жени, именно заради умението им да се концентрират в екстремни ситуации – умение, ошлайфано до съвършество по детските площадки и работейки по проекти, притискани от крайни срокове с бебе на ръце.

Лидерството не е непременно умение, което се усвоява. Лидерството е качество, което жените носят у себе си, завещано им от предците. Лидерството асоциира умението на жените да подреждат света около тях и да възпитават мекота и силна воля.

Модерните лидери често са добри предприемачи, защото лидерство е умението да увличаш, да вдъхновяваш, да твориш, да създаваш общества и да вървиш напред.

„Не крясъкът, а полетът на дивата патица, кара ятото да полети след нея.“

Мъжете контролират, жените – адаптират – двете страни на една и съща монета, която формира обществото и икономиката ни. Какво следва? Децата на новото време.

Все по-често в обществото ни се говори за предприемаческите и лидерските умения сред децата. Борбата на жените за равноправие, с които характеризираме 19 и 20 век съградиха едно общество, в което мъжете и жените имат равни права за самореализация, възможност за гласуване, възможност за съграждане на бизнес. Общество, в което децата откриват своето място като неформали лидери на мнение и повлияват потребителското поведение на родителите си.

Децата на новото време, възпитавани в ерата на дигиталните технологии имат свободен достъп до информация, до игри, проекти и бизнес възможности. Инвестиционните фондове и акселераторите, чиято основна мисия е да насърчават предприемачеството и лидерските умения в обществото ни, финансират проекти на младите предприемачи далеч преди те да навършат 18 години и да станат пълноправни членове на пазара на труда.

И ако до преди 40 години обсъждахме мястото на жените – лидери в икономиката и обществото ни, днес този казус стои пред децата ни.