Мениджърите споделят – сезон 4, част VII

Представяме Румяна Босева, генерален мениджър АОН България (ВИДЕО)

В проекта "Мениджърите споделят", днес ви срещаме с една млада дама, която има разностранни интереси и не спира да търси нови предизвикателства. Румяна Босева, генерален мениджър за България на „Аон“ споделя своите съвети за успешен бизнес днес в България. 

--------------

Всеки лидер или дори всеки един човек има някакви принципи, по които работи. Мисля, че дали ръководиш собствен бизнес или чужда компания, принципите трябва да бъдат еднакви, просто призмата, през която се виждат е различна. Вероятно във всяка международна компания ще ви кажат, че екипите са много важни. Това е и един от принципите, от които аз изхождам. Ние сме в обслужващия сектор и за мен хората са ключови. Добре функциониращият екип е много важен в работата ни, за да доставим необходимото качество на нашите клиенти.

Всички сте се сблъсквали с факта, че в България трудно се намират кадри, независимо от каква област е компанията. Ние, както и повечето от бизнеса, търсим хора с лична мотивация. Искаме те имат отвътре това, което ги кара да вървят напред. За всичко останало можем да ги научим ние.

Много държа на обратната връзка. Това не означава, че само аз давам такава към хората. Държа и на тази към мен. Този, който не работи, той не греши. Смятам, че е важно и по-ценно да кажа, че съм сгрешила, да направя анализ какво се е случило, за да се предприемат мерки и проблемът да не се повтаря. Винаги казвам, че е най-трудно да възпиташ у себе си обратна връзка от другите хора.

Много държа на постоянството – това, което е обещано, трябва да бъде изпълнено. Не само към клиента, а и към доставчиците, всички партньори, с които работиш, както и към служителите. Дори ако не си преценил възможностите си, пак ще го направиш, за твоя сметка.

Въпреки общите правила, всеки има нещо специфично, от което се ръководи в работата си. Аз много държа да съм независима от обстоятелствата, доколкото е възможно. Винаги се опитвам да имам „План Б”. Той е много интересен, защото това означава да излезеш от зоната на комфорта и да се запиташ какво би се случило, ако някое обстоятелство срине бизнеса? Първо трябва да предвидиш кои са факторите, които в момента могат да повлияят. След това да измислиш как може да противодействаш срещу всеки от тях и какво да направиш, ако не успееш да се развиеш според планирания начин.

Не на последно място оставям моето хоби фотографията, която се разви до графичен дизайн. Няма общо с основната ми работа и това беше моят начин да балансирам личен живот и работа. Човек трябва да може да „зарежда” батериите иначе няма да е полезен в бизнеса.


 

Facebook comments