fbpx Да правим бизнес с Турция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да правим бизнес с Турция

Д-р Мехмед Язаджъ, професор в Istanbul Arel University

Да правим бизнес с Турция

Комшиите създават 17-тата икономика в света

В последните повече от 15 години много българи избират като място за летните си почивки курортите на Турция. Съседката привлича с хубавите си хотели, добрите цени, вкусната храна и ненадминато обслужване. Зад всичко това стои огромната индустрия, развивана от активно население и икономика, която въпреки световната криза в последните години върви напред.

С население от 76 милиона, Турция има най-младите жители в сравнение със страните от ЕС. Геостратегическото и местоположение, което я прави център между Европа, Близкия изток, Централна Азия, както и излаз на Черно море, естествено дава добра позиция, за да бъде държавата, разположена на два континента един от жизненоважните търговски центрове изобщо в света.

Турската икономика показа забележителни резултати със стабилен си растеж през последните осем години. A здрава макроикономическа стратегия в комбинация с разумна фискална политика и основни структурни реформи, започнали от 2002 г. насам, интегрират турската икономика в глобализиращия се свят. Така страната се превръща в една от най-големите притегателни центрова на преки чуждестранни инвеститори в своя регион.

Структурните реформи, подкрепени от процеса на присъединяване към ЕС, проправят пътя за цялостни промени в редица области. Основните цели на тези усилия са да се увеличи ролята на частния сектор, за да се повиши ефективността и стабилността на финансовия сектор, както и да се постави системата за социално осигуряване на по-здрава основа. Тези реформи засилиха основните макроикономически показатели на страната вследствие на което, икономиката нараства със средногодишен реален ръст на БВП от 5% през последните десет години (между 2002 г. и 2012 г. )

Митнически съюз с ЕС от 1996 г. насам, споразуменията за свободна търговия (FTA) с 22 държави, както и значително засиленото представяне в последното десетилетие на Турция, привлича нови инвеститори от целия свят. Много чуждестранни инвеститори започнаха дейност директно в страната или пък влязоха на пазара чрез сливания и придобивания на турски компании.

Сега Турция е търговски център на региона и чуждестранни инвеститори все по-често предпочитат турските партньори за достъп до бизнес възможностите в тюркските страни, Централна Азия, Близкия Изток и дори Северна Африка. Турция е 17-тата по големина икономика в света. В класацията на Fortune на доларовите милиардери, страната се нарежда на шесто място

Как да правим бизнес в Турция?

Целта на Република Турция за пълно членство в Европейския съюз, което е свързано с приемането европейски регламенти и стандарти. През последното десетилетие силното правителство създаде стабилна икономика, която е предпоставка за развитие.

Икономическата криза през 2001 г. стимулира навлизането на чуждестранни банки в турския пазар. Инерцията на този ход предизвика апетит за правене на бизнес и Турция стана арена на глобални играчи. През това време, традиционните методи в търговията, останали от далечни времена, се замениха със световните стандарти. Бизнес отношенията също приеха съвременни начини на комуникация и действия. Но все пак трябва да се отбележи, че за 99% от фирмите са семейни предприятия, които все още са запазили значителни традиционни, религиозни и културни наследства в техните стопански отношения.

В условия на силна конкуренция и съществуващата бизнес традиция, ако искате да работите с Турция, трябва да знаете, че вашия успех се определя от способността ви най-вече да изградите ефективно личните си отношения с партньорите, в съчетание с ясно очертани и добре представени бизнес предложения. Когато за първи път правите стъпки за навлизане на пазара, по-добре потърсете професионална помощ от консултантска фирма или работете съвместно с опитен местен партньор.

Имайте предвид, че в Турция вземането на решения и развитието на бизнес процеса може да се забави. Инвеститорите могат да се срещнат и да преговарят няколко пъти с висши ръководители, които често са членове на семейството. Освен това, не забравяйте, че както и в някои други развиващи се страни, противоречиви политики, законови изисквания към документацията, липсата на прозрачност в търгове, непредсказуемата съдебна и правна регулаторна рамка, могат да повлияят на плановете ви. Внимателното планиране и търпение са ключа към успеха в Турция.

Подаването на документи и регистрацията на фирмата отнема около 2 седмици. Поради сложността на регистриране на търговска дейност, работата с нотариус и други правни процедури, трябва да последват действия на счетоводител. Преди регистрацията на фирмата се изисква банков депозит в размер на 25% от капитала. Новият турски Търговски закон позволява създаването на акционерни дружества (АД) и дружества с ограничена отговорност (ООД ) само с едно лице. Като минималното капиталово изискване за първите е 50,000 TL, а за вторите 10,000 TL.(10 TL = 7,17 лв.)

Корпоративните данъци, изменено за облекчения и изключения и включително на годишната загуба се облага с корпоративен данък в размер на 20%. Турската данъчна система налага данък добавена стойност върху вноса на стоки и услуги.Цените на електроенергията в Турция е по-ниски от средните за Европейския съюз и най-вече спрямо българските цени, но цените на природния газ по-ниски от двете по данни Евростат.

Младата и добре образована работна сила е другият актив на Турция. Въпреки това има значителна диференциация между развитите западни региони и по-слабо развитата източната част на Турция.

Д-р Мехмед Язаджъ е партньор в българската фирма Синерджи груп http://synergygroup-bg.com/bg/