fbpx Представяме Драгомир Желев, собственик на Delta.bg (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 5, част 13

Представяме Драгомир Желев, собственик на Delta.bg (ВИДЕО)

Драгомир Желев стартира своя компания преди повече от 9 години и ако го питате защо я е създал, той споделя, че всичко е заради фалита на предишната му фирма.

„През 2007-ма година преживях голям крах с предишната ми компания и бях в ситуация, в която просто трябваше да реша какво да продължа правя. Трябваше нещо да предприема, но буквално не знаех какво да е то. Накрая се запитах: „Какво обичаш да правиш? Какво ти носи удоволствие? Така се роди идеята за „Делта Софт“, спомня си Драгомир и признава: „Нямам висше образование. Излязох от университета още след първия семестър с доста „мръсна газ“, взех си всички изпити по математика и физика, които бяха ужасно сложни, но знаех, че това не е моето място.“.

Към днешна дата Драгомир Желев все пак казва с усмивка, че когато влязъл първа година студент, вече имал 3-4 години опит като системен администратор в някои от малките компании доставчици на интернет услуги в родната му Силистра. „Буквално се научих на техен гръб“.

„За да стартирам собствения си бизнес изтеглих личен кредит. Оказа се, че ако се бях забавил още една седмица – банката нямаше да ми го отпусне. Буквално стана на косъм. Заемът беше в размер на 3 000 лв. Сега пък някои от най-големите банки в България са ми клиенти.“, казва с усмивка Драгомир, чиято компания в момента прави проект и за най-големия производител на самолети в света.

Но ако има нещо, което той цени в работата си, това е опитът. „Научил съм се да не разполагам с много и така да правя бизнес. Това се оказа важно умение. Но е важно и да можеш да правиш разлика между хора и компании. Аз съм Драгомир, а фирмата е „Делта“. Това са две различни неща.“, казва той.

Неговите правила за успех в бизнеса

Драгомир Желев сподели пред екипа ни своите правила за правене на бизнес, които признава, че е научил на принципа „проба-грешка. „Не е имало кой да ме научи и да ми даде ноу-хау. Всичко, което знам, съм разбрал сам.“

На първо място – много е важно да се създават екипи, това крепи бизнесът. Първите години бях one man show – имах периоди, в които само минавах от стая в стая вкъщи по пижама и работех по цял ден и до посред нощ. Този режим продължи без почивка 6 месеца. Накрая усетих, че това започва да ми пречи на самия начин на мислене. Затова хората са казали: „Сговорна дружина планина повдига“.

На второ място – планиране и тестване. Това е много важно. Трябва да планираш добре и да опитваш кое може да се случи и кое не.
Когато създадох една от компаниите за разработка на софтуер наскоро, аз оставих екипа 6 месеца само да се сработва и да се учи, не да работи. Дадох им време да се опознаят и да станат едно семейство. Когато стартираш нов бизнес и в екипа никой не се познава, това може да е голям проблем, защото хората си нямат доверие. Всеки иска да изпъкне. Но когато ги накараш да са от един отбор – можеш да започнеш да планираш и работата върви страхотно.
Ето, сега с този екип разработваме софтуер за медии и сме направили едни от най-големите медийни сайтове в България.

На трето място – Фокусът. Аз самия обичам големите неща. Обичам да гледам в много посоки, разгръщам се на много фронтове, но загубиш ли фокуса, забравиш ли коя ти е основната цел, кой ти е основният източник на доходи – край! Не можеш да правиш много неща едновременно добре.

Част от моите правила, което често си повтарям, е: „Не се отказвай!'. За мен важно е да си упорит. Истината е, че по пътя на една компания винаги има възходи и падения, пикове и спадове, всичко се променя, но трябва да си упорит и да продължаваш напред. Когато стартирахме, като много млада компания, имаше период от 3 месеца, в който нямах нито един нов клиент. Тогава се притесних и започнах да се питам: „Къде бъркам , какво се случва?”. От тогава до сега съм забелязал, че през лятото 3 месеца бизнесът замира. Значи не е било нещо страшно…

Не на последно място, когато си в бизнеса трябва да се помага, когато се налага дори и без да имаш изгода. Ето, това ни отличава от масата. Ние трябва да създаваме кадрите в бизнеса и това е мисия. Трябва да опитваме да въвличаме хора в бизнеса и да ги накараме да изпитват страст да работи.

 

Проектът "Мениджърите споделят" се реализира със съдействието на Chivas Regal, Team Vision, Volkswagen, KARE. През годината се проведат 5 мениджърски срещи в специално подготвени студиа в луксозния шоурум на KARE България като след това ви срещаме с всеки от гостите поотделно.