fbpx Представяме Драгомир Желев, собственик на Delta.bg (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Представяме Драгомир Желев, собственик на Delta.bg (ВИДЕО)

Мениджърите споделят, сезон 5, част 13

Представяме Драгомир Желев, собственик на Delta.bg (ВИДЕО)

Драгомир Желев стартира своя компания преди повече от 9 години и ако го питате защо я е създал, той споделя, че всичко е заради фалита на предишната му фирма.

„През 2007-ма година преживях голям крах с предишната ми компания и бях в ситуация, в която просто трябваше да реша какво да продължа правя. Трябваше нещо да предприема, но буквално не знаех какво да е то. Накрая се запитах: „Какво обичаш да правиш? Какво ти носи удоволствие? Така се роди идеята за „Делта Софт“, спомня си Драгомир и признава: „Нямам висше образование. Излязох от университета още след първия семестър с доста „мръсна газ“, взех си всички изпити по математика и физика, които бяха ужасно сложни, но знаех, че това не е моето място.“.

Към днешна дата Драгомир Желев все пак казва с усмивка, че когато влязъл първа година студент, вече имал 3-4 години опит като системен администратор в някои от малките компании доставчици на интернет услуги в родната му Силистра. „Буквално се научих на техен гръб“.

„За да стартирам собствения си бизнес изтеглих личен кредит. Оказа се, че ако се бях забавил още една седмица – банката нямаше да ми го отпусне. Буквално стана на косъм. Заемът беше в размер на 3 000 лв. Сега пък някои от най-големите банки в България са ми клиенти.“, казва с усмивка Драгомир, чиято компания в момента прави проект и за най-големия производител на самолети в света.

Но ако има нещо, което той цени в работата си, това е опитът. „Научил съм се да не разполагам с много и така да правя бизнес. Това се оказа важно умение. Но е важно и да можеш да правиш разлика между хора и компании. Аз съм Драгомир, а фирмата е „Делта“. Това са две различни неща.“, казва той.

Неговите правила за успех в бизнеса

Драгомир Желев сподели пред екипа ни своите правила за правене на бизнес, които признава, че е научил на принципа „проба-грешка. „Не е имало кой да ме научи и да ми даде ноу-хау. Всичко, което знам, съм разбрал сам.“

На първо място – много е важно да се създават екипи, това крепи бизнесът. Първите години бях one man show – имах периоди, в които само минавах от стая в стая вкъщи по пижама и работех по цял ден и до посред нощ. Този режим продължи без почивка 6 месеца. Накрая усетих, че това започва да ми пречи на самия начин на мислене. Затова хората са казали: „Сговорна дружина планина повдига“.

На второ място – планиране и тестване. Това е много важно. Трябва да планираш добре и да опитваш кое може да се случи и кое не.
Когато създадох една от компаниите за разработка на софтуер наскоро, аз оставих екипа 6 месеца само да се сработва и да се учи, не да работи. Дадох им време да се опознаят и да станат едно семейство. Когато стартираш нов бизнес и в екипа никой не се познава, това може да е голям проблем, защото хората си нямат доверие. Всеки иска да изпъкне. Но когато ги накараш да са от един отбор – можеш да започнеш да планираш и работата върви страхотно.
Ето, сега с този екип разработваме софтуер за медии и сме направили едни от най-големите медийни сайтове в България.

На трето място – Фокусът. Аз самия обичам големите неща. Обичам да гледам в много посоки, разгръщам се на много фронтове, но загубиш ли фокуса, забравиш ли коя ти е основната цел, кой ти е основният източник на доходи – край! Не можеш да правиш много неща едновременно добре.

Част от моите правила, което често си повтарям, е: „Не се отказвай!'. За мен важно е да си упорит. Истината е, че по пътя на една компания винаги има възходи и падения, пикове и спадове, всичко се променя, но трябва да си упорит и да продължаваш напред. Когато стартирахме, като много млада компания, имаше период от 3 месеца, в който нямах нито един нов клиент. Тогава се притесних и започнах да се питам: „Къде бъркам , какво се случва?”. От тогава до сега съм забелязал, че през лятото 3 месеца бизнесът замира. Значи не е било нещо страшно…

Не на последно място, когато си в бизнеса трябва да се помага, когато се налага дори и без да имаш изгода. Ето, това ни отличава от масата. Ние трябва да създаваме кадрите в бизнеса и това е мисия. Трябва да опитваме да въвличаме хора в бизнеса и да ги накараме да изпитват страст да работи.

 

Проектът "Мениджърите споделят" се реализира със съдействието на Chivas Regal, Team Vision, Volkswagen, KARE. През годината се проведат 5 мениджърски срещи в специално подготвени студиа в луксозния шоурум на KARE България като след това ви срещаме с всеки от гостите поотделно.