fbpx Най-малкият детайл в обстановката около нас може да ни влияе | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Катя Ковачева, собственик на фирма КА-ТЕ

Най-малкият детайл в обстановката около нас може да ни влияе

Преместванията в нов дом или в нов офис обикновено са свързани с приятни емоции от предстоящото. Започва суетня около обзавеждането. В същото време се оказва, че далеч не става въпрос само за поставяне на бюрото, масата, фотьойла, цветята, завесите… Морето от предложения за всеки най-малък детайл е огромно. И тогава започва голямото чудене – какво да се избере? Кои бюра и столове са най-функционални и в същото време на добра цена? Какви цветове да изберем? И след като си зададем десетки подобни въпроси и дойде момента да прекрачим прага на новото, често пъти се оказва, че може би не сме взели най-доброто решение. Или просто нещо не се връзва и не отговаря на личния ни “фън-шуй”. И ето, че някак не усещаме позитивни вълни. Понякога именно липсата на някой малък детайл може да ни накара да възприемаме света около нас по друг начин. В такива случаи, хората, които години наред се занимават именно с дизайн могат да решат нашите проблеми. Но по-добре да ги потърсим още в началото.
Ето какво споделя Катя Ковачева, собственик на фирма КА-ТЕ, която от малка фирма за тапицерски и шивашки услуги вече е представител на едни от най-големите компании в света на текстила и предлага цялостни интериорни решения.

Г-жо Ковачева, смятате ли, че ние, българите сме хора с естетически вкус?
- Смятам, че българина има естетически вкус, но се съобразява по-малко със стила си и повече с модата.

Научихме ли се да ползваме услугите на дизайнерски студия? В коя насока и за какво най-вече?
- Повечето ни клиенти, като наследство от миналото ни смятат, че това е услуга, която не могат да си позволят. Затова повечето хора смятат, че те самите могат да се справят с дизайна на своя дом. Друга част от нашите клиенти работят съвместно с дизайнерски студия, като преплитат собственото си мнение с това на дизайнера. Една много малка част се доверяват изцяло на дизайнерско студио като успяват да дадат точно задание, да бюджетират процеса, да конкретизират изискванията си и да оставят дизайнера да прояви креативността и професионализма си изцяло.

Какво трябва да знаем за текстилния интериор?
- Да облечем дома си в текстил означава да допълним в крайният си вариант интериора със силата на текстила и да довършим пъзела като задълбочим стила, който сме ирешили да наложим.

Когато се започва проекта за даден обект, които са изходните пунктове?
- Да има правилно,точно и ясно задание. Да се обединят детайлите в интериора. Да се изпълни коректно даденото задание и да се даде на клиента повече от неговите очаквания.

Какво е важно да знаят клиентите, когато се обръщат към дадена компания Какво могат да получат от нея?
- В контактите между клиента и компанията е важно да се получи тази симбиоза, която да осигури на клиента комфорт, спокойствие и добри резултати. За клиента е важна комплексността, професионализма и крайният резултат. Фирмата трябва да поеме отговорността да изпълни заданието в детайли. Клиента трябва да получи както насоките, така и професионалното мнение на компанията. Решението остава на клиента.

Скъпа ли е консултантската услуга на дизайнерските студиа и какво получават насреща клиентите?
- Въпроса с истината, със скъпото и евтиното е дискусионен. Ако дизайнерското студио даде на клиента с извършената услуга и доза положителна емоция - означава, че клиента е получил това, което му е необходимо.

Смятате ли, че хотелите, вече знаят кое е хубаво и кое не? Има много хотели, които не отговарят на звездите си...
- Факта, че живеем в клиентска икономика неминуемо поставя всеки един участник на пазара на заслуженото от него място. Смятам, че хотелите вече са разбрали, че имат нужда от това, от което имат нужда техните гости.

Какви са изходните позиции при хотела и ресторанта по отношение на текстила?
- Изборът на текстил се базира винаги на два основни стълба - функционални характеристики и дизайн. И двете са пряко обвързани с желанато ниво, което искат да постигнат.