fbpx Как се произвежда компютърна техника на световно ниво в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Разговаряме с Мартин Филев, технически директор на „Перси“ ООД

Как се произвежда компютърна техника на световно ниво в България

В продължение на 27 години търговската марка „Persy“ е добре позната на българските потребители, търсещи качествена компютърна техника. През последните години компанията се фокусира върху сървърни продукти и това ѝ носи устойчив двуцифрен ръст на приходите, а голяма част от продукцията се реализира извън страната. От четири години „Перси“ доставя техника на швейцарската лаборатория CERN в условията на много сериозна конкуренция. Българската компания е и единственият платинен партньор на Intel за сървърни продукти в България. Разговорът ни с Мартин Филев, Търговски директор на „Перси“ ООД, разкрива важните фактори на успеха.

Г-н Филев, „Перси“ е изцяло българска компания, как успяхте да устоите на конкуренцията през тези 27 години?

Много важно беше това, че започнахме навреме. През 1990 г. персоналният компютър още беше непознат продукт в България, а ние бързо натрупахме ноу-хау как да предложим най-високопроизводителните системи на пазара и за това свидетелстват множеството награди от сравнителни тестове, присъдени на марката ни Stinger. През цялото това време за нас основен приоритет е да сме на най-високо експертно ниво. За клиентите ни това означава персонален подход, висока производителност, надеждност и отлична поддръжка.

Това, в което категорично превъзхождаме конкурентите на сървърния пазар, без значение за колко големи компании става дума, е изключително краткото време за реакция, което можем да предложим при продажба и поддръжка. Освен пълен набор от компоненти за платформите на Intel, имаме на склад дори готови, предварително произведени и тествани сървъри с процесори Intel Xeon, които клиентът може да вземе веднага.

Това ни позволява да сме много гъвкави и при следпродажбената поддръжка, където освен 24х7 телефонна линия на български, предлагаме и сервиз на място. Знаете какво означава за един бизнес да остане без файлов или мейл сървър, или дори без уеб сайт. Ние гарантираме минимално време за възстановяване на работоспособността на системите на клиента.

Какво е нужно, за да бъдеш сред лидерите на толкова високотехнологичен пазар?

- На първо място трябва компютърните технологии да са в кръвта ти. Целият ни екип е изграден от хора, които не просто работят това, а истински се интересуват от технологиите и не спират да упражняват и развиват уменията си. За тях това е хоби и въпрос на лична амбиция да могат всичко, което клиентите изискват.
Производството на един сървър не е точно тривиална задача. То е предпоставка за неговата дългосрочна надеждност и оптимална ефективност по време на експлоатацията му. Смея да твърде, че правим това не просто добре, а на световно ниво, защото вече четвърта година подред доставяме техника на CERN, а там тръжните процедури са много сериозни.
Това, което нашите клиенти получават директно като ноу-хау, е именно постигането на най-ниска обща цена на притежание (TCO) – далеч не всички потребители си дават сметка, че закупуването на сървър/и е само част от разходите в перспектива. Може да се окаже, че евтиният сървър излиза много по-скъпо, когато към цената му се добави консумацията на ток за 3 или 5 години например.

На кои партньори разчитате, за да предлагате последните новости?

- Разбира се, това нямаше да е възможно, без подкрепата на световните пазарни лидери и най-вече Intel, които са безусловния номер едно на сървърния пазар. Партньорството ни с Intel е дългогодишно и много ползотворно – американската компания ни осигурява всичко – от обучение до образци на най-новия си хардуер, който можем да тестваме преди пускането му на пазара. В момента предлагаме сървъри, изградени изцяло с компоненти на Intel, като изключим паметите и дисковете. За нас няма по-маркова машина от тази, в която са вложени модули, произведени от самия създател на платформата и които предварително са тествани за производителност и съвместимост.

Как точно се създава един български сървър, носещ марката Persy Stinger?

- Този процес започва с най-важното – оценка на потребностите на клиента. Ние не сме хипермаркет, в който клиентът пазарува готови системи от рафтовете, а винаги предлагаме специфична конфигурация, която ще му свърши оптимална работа и най-вече ще го спаси от излишни разходи. Освен това за нас е важно да предложим продукт, който може да бъде надграждан, когато това се наложи. А то се налага, защото изискванията към сървърната производителност растат доста бързо.

След уточняване на конфигурацията, започва същинското производство – към подходящото шаси се добавят всички необходими компоненти. Това се извършва от опитни техници, работещи по установени процедури. След като сървърът е готов физически, той се монтира в нашата лаборатория, където се извършват измервания на неговата консумация, работни температури и производителност. Всяка наша система преминава задължителни 72-часови изпитания за надеждност и съвместимост с всички операционни системи, които клиентът е заявил, че ще използва.

Какви са прогнозите ви за ИТ пазара за следващите 5 години?

- Следващите 5 години ще са предизвикателни и за потребителите, и за доставчиците на техника. Темповете на представяне на нови технологии и софтуерни услуги са по-високи от всякога. За производителите това означава постоянен ангажимент за усвояване на новостите, а за потребителите – все по-сложен избор на решения.

Надявам се скоро да видим очакваната от години интелигентна автоматизация на сградите и производствата, т. нар. Internet of Things. Заедно с безспорното „поумняване“ на автомобилите, това ще изисква много по-обширна поддържаща инфраструктура и ние се подготвяме да посрещнем това търсене.

Нашият технологичен партньор Intel вече разработва голям набор от решения за по-технологичен начин на живот (например в областта на персонализирано пазаруване, вградени лични сензори, виртуална реалност, автономни автомобили) и ние очакваме с нетърпение да ги имплементираме в нашите решения.