fbpx Мениджърите споделят – сезон 2, част XII | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Проект на списанието

Мениджърите споделят – сезон 2, част XII

С нетърпение след лятната ваканция стартирахме есенната сесия на проекта „Мениджърите споделят“. В горещия септември проведохме една много емоционална среща с мениджъри и собственици на бизнеси, които ще ви представяме в следващите седмици. Те споделиха своите лични съвети за успех в бизнеса и мотивациите, които ги правят щастливи. Заедно с това ни разказаха казуси от фирмите, които управляват и как са ги решили. Тези истории събираме през цялата година вече и в първите дни на 2016 г. ще представим втория Алманах на успешните бизнес казуси в България.

Отново любезен домакин на срещата бе кафене SOHO в столичния Мол България. А дизайнът на KARE България се вписа напълно в творческия заряд, който беше изпълнил всички ни.

Днес ви срещаме с двама енергични и много всеотдайни собственици на фирми, които споделят своето верую - Драгомира Шулева - собственик на "Заедно", агенция за тренинг и развитие и Светлозар Петров - съсобственик на JobTiger.

 

Драгомира Шулева
собственик на "Заедно"

Консултантската ми фирма се занимава с обучения и развитие в областта на човешките ресурси. След 13 години на пазара стигнахме до там, че да имаме силите да участваме в големи консултантски проекти. За това време съм убедена в правотата на стъпките, които следваме и ги споделям с вас.

Празнувайте неуспехите си заедно! Това е толкова важно, колкото успехите, по две причини:

урокът, който провалите ни носят кара всички от екипа да разберат какъв е проблемът, какво не е проработило, за да не го повторят. Освен това екипът трябва да разбере, че не е страшно да се греши и това е пътят на развитието на една организация. Който не работи, той не греши – колкото и да е банално, това правило е абсолютно вярно.

Показвайте ясно, когато смятате представянето на служителя за незадоволително и слабо. Ако не дадете знак, хората ще си помислят, че това е приемливо. Така, вместо да вдигнете нивото до най-добрите, екипът ще се приравни към средното и под средното равнище, а освен това ще повлияе зле и на „морала”. В опита си като мениджър, давам до два шанса на всеки партньор или служител. Подробно обяснявам и показвам, а след това благодаря любезно и се разделяме, докато не сме развалили отношенията си. Така си мисля, че спестявам време и нерви и на двете страни. Може би не сме един за друг?

Всеки казус с хората има две страни – мениджърска и тази на другата страна:). Опитвайте да виждате и двете страни. Едните са отговорни за решенията, а другите - за изпълнението. Отговорност е да избереш на кого какво да възложиш или още по-сериозно – да делегираш. Често виждаме само едната страна на монетата и това е пагубно, защото пропускаме важни уроци. Много пъти прехвърляме вината от допуснатите грешки върху другите хора, но да не забравяме, че ние, като мениджъри, сме отговорни за назначаването на тези служители.

Грижете се за екипа си постоянно. Ако инвестирате в неговото развитие, вие инвестирате в устойчивото развитие на вашия бизнес. Всеки нов човек в екипа е както нова възможност, така и предизвикателство за интеграция и пренареждане на силите на полето и отговорностите вътре в него.

Търсете иновациите във всичко, което правите. Бъдещето е на смелите и затова можем да подложим на съмнение всеки алгоритъм и истина, които носим със себе си като опит, защото винаги може по-бързо, по-високо и по-силно! Бъдещето принадлежи на смелите. Такъв е девизът на олимпийското движение. А в бизнеса и спорта успяват само най-добрите, а връзката между тях е очевидна.

 Светлозар Петров
собственик на JobTiger

 

Jobtiger стартира своята дейност като сайт за работа. Бяхме първите, които професионално въведохме тази форма за набиране на персонал и търсене на работа. Доста бързо обаче, разбрахме, че само по този начин компанията не може да се развива. Развихме своя бизнес модел и към днешна дата сме компания за комплексни HR услуги.

Доста често към нас се обръщат клиенти, които твърдят, че се нуждаят от персонал, но след като разгледаме ситуацията в детайли, понякога се оказва, че нямат нужда от още служители, а от реорганизация на личния състав, например. По този начин им помагаме да спестят средства и да оптимизират работните процеси във фирмата и да постигнат целите си.

Сайтът, с който стартирахме преди години, сега представлява под 10 % от бизнеса ни. Между 30 и 35 % е подборът на персонал, а другите около 30% са специалните събития, които организираме – кариерни дни, събития на клиентите – тиймбилдинги и т.н. Всичко останало са т.нар. „специални проекти“, при които решаваме специфични казуси на нашите клиентите.

Едно от най-важните правила, е да имаш продукт, който е идеално ситуиран на пазара. Тоест, той трябва да е това, което хората търсят и от което имат необходимост в момента. Този процес включва непрестанна промяна. Например, в миналото имахме склонността да усложняваме много IT частта по сайта, за да може той да разполага със свръх функционалности. Оказа се, че това отблъсква клиентите. Имахме само един-единствен клиент, който знаеше как да работи и това беше жената на програмиста. Това ни показа, че трябва да сме гъвкави и да се променяме спрямо нагласите на клиентите.

Най-важното нещо за една компания, са хората, които работят в нея. Оборудването и техниката се купуват от едно и също място за едни и същи пари, но хората са тези, които определят кой ще бъде водещ. Именно затова е важно как се държиш с тях, как да ги мотивираш правилно. Целта ни е поддържаме семейна среда. При мен идват всички, с всякакви проблеми, знаят, че могат да ми се доверят и че ще бъда до тях. Това е изборът ми за ръководене на компанията, а практиката показва, че е правилен.

Другото важно правило е формата на контрол. За мен е важно да разполагам с индикатори за всеки един процес, който протича във фирмата, да можем да реагираме мигновено. Когато служител премине от ниво стажант към редовен служител, то той има достъп до всичко в реално време, включително и до финансовото състояние на компанията. Възможността за достъп до информация улеснява изключително много работния процес, най-вече оперативките, например. Решението да работим по този начин ми дава възможност само да погледна таблиците за различните процеси и да питам: „Хора, защо така се е случило тук …“ или пък: „браво на еди-кого си заради...“.

Следващото правило засяга непрекъснатата нужда от иновации и промяна. Много се говори за това, но малко фирми са способни да издържат на тази непрекъсната промяна. Факт е, че света се променя и за да оцелеем трябва да се променяме със същото темпо. В рамките на шест и дванадесет месеца се налага да се реорганизира работата и работните процеси.

Както аз, така и съдружниците ми вярваме, че трябва да работим за решаването на проблеми и в името на обществото. Това помага да се мотивират служителите и те да виждат смисъла от това, което правят. Освен това трябва да има желание. Този процес осмисля съществуването на фирмата. Ние не работим само, за да правим пари, а за да променяме света около нас към по-добро. Това е водещо за мен и за хората, работещи в Jobtiger.

Срещата приключи с глътка от квалитетното уиски Chivas Regal, партньор на проекта.