fbpx На съвременния пазар дори личността е бранд | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

На съвременния пазар дори личността е бранд

Филип Цвингел, управляващ партньор на INTO Branding

На съвременния пазар дори личността е бранд

етикети

 Брандингът представлява прилагане на маркетинговите техники за популяризиране на един продукт, продуктова линия или марка. Основната цел е да се увеличи стойността на продукта (материална и нематериална) за потребителите. Марката се възприема като обещание към потребителите - какво да очакват от дадения продукт, какво по-различно се предлага и кое го прави по-добро от останалите.

Интернационалната компанията INTO Branding (базирана в Мюнхен) работи именно по процеса на отличаване на конкретен продукт, услуга или дейност. Екипът е разработил доста наши и чужди проекти. През 2012 година M-Tel откри първия Experience Store в София. Новият магазин вече е факт и той показва най-новите технологии в дигиталната индустрия, като позволява на клиентите си да изживеят усещането от тяхното ползване. Това е място, което отговаря визуално и функционално на нуждите на клиентите от високо качество и обслужване. Именно INTO разработи цялостния идеен проект, функционалните зони и интериорния дизайн на магазина така, че клиентите да са в състояние да се запознаят с всички продукти в една иновативна среда.

Сред клиентите на INTO Branding е и Biletix, водеща руска онлайн платформа за резервации, предлагаща пълни туристически услуги. INTO създаде динамичен визуален изказ, отразяващ новото усещане за бранда. Те разработиха и комплексен дизайн и насоки за оформление, предназначени не само за създаване на всякакви бизнес материали, но и за производство на рекламни предмети в контекста на промотиране на новия бранд. Един от най-големите клиенти на компанията са руските железници. Те подържат много здравни санаториуми за своите 1 300 000 служители. Разположени са в предградията на големите руски градове и се открояват с отличните си здравни и улнес услуги, които предлагат. В хода на ребрандирането на Руските железници, санаториумите се отделят от фирмената група и получават ново позициониране като самостоятелна хотелска верига. Наред със съвременното име, INTO Branding разработи комплексен дизайн, който отразява предимствата и уникалността на почивната база. Преработени са стилът на фотографиите, вербалната комуникация и дизайна на всички бранд-елементи. INTO Branding е компания, която е разработвала проекти за световните компании: Olery, Qatar Airways, Sony Ericsson, RKS Development, RER Real Estate Rusia, Ensmile, TransTeleKom, Prioskolie.
Филип Цвингел, управляващ партньор в компанията INTO Branding, даде първото си интервю в България за списание „Твоят бизнес“.


Г-н Цвингел, как се развива брандинга в България и до какво ниво е достигнал през последните години?
- Ние живеем в свят на брандове. Ежедневно ползваме десетки от тях, те ни служат като критерии за оценка при планирането на нашите действия и често се опираме на брандове при вземането на различни решения. На съвременния пазар бизнесът е  бранд, продуктът е бранд и дори личността е бранд! Въпреки това, много от предприемачите в България, все още разделят тези понятия, като свиват бранда до списък от частни елементи —лого, име, визитни картички и табелки. Това възприятие характеризира по скоро отсъствието на брандинга, като индустрия в България, отколкото неговото наличие или развитие. До скоро системен подход към собствения бранд можеше да се наблюдава предимно при големите фирми на пазара, като например повечето мобилни оператори. Но през последните години все повече предприемачи осъзнават собствения бранд, като актив, за който е нужно да се полагат грижи, а не просто като красива картинка.

Кои са правилата, за да може дадена компания да утвърди своя професионален имидж?
- Фокусът и изпълнението на обещанията. Не се опитвайте да бъдете много неща наведнъж, не обещавайте това, което не можете да изпълните и винаги изълнявайте това, което сте обещали.

Кое е най-правилното определение за брандинга?
- Определнията са много, но винаги се въртят около един общ смисъл - брандът е емоция, асоциативно чувство, което възниква у потребителя, когато той се сблъска с продукт, услуга или организация. Браднингът е инструментът, който ни позволява да създаваме и в последствие да управляваме, тази емоция.

Как се изготвя брандинг стратегия?
- Изготвянето на стратегия означава да се избере правилното отношение, което трябва се формира у потребителя по отношението на определен продукт. Това е аналитичен процес, в който активното участие на клиента е от решаващо значение.

Кои са критериите за успешен бранд?
- Във всеки частен случай има различни критерии, в зависимост от предварително поставените стратегически задачи, като например повишаване на капитализацията на компанията или други финансови показатели. Но това винаги е следствие на изпълнението на основния критерии - завоюването на лоялността и любовта на потребителите.

Какви са често срещаните грешки на родните бранд мениджъри?
- Най-честата грешка, не само в България, е стихийното управление на бранда, за сметка на системния подход. Това е, когато брандът се използва само като "лепенка". Компанията слага по един стикер с логото си на всеки материален актив, който притежава, маркира територията си на принципа "това е мое, а това - твое" и грижите за бранда се свеждат само до старанието този стикер да е възмжно най-голям размер.

Има ли място за интернет брандинга у нас?
- Правилата за създаването и управлението на един бранд са еднакви за всяка среда, възможна е само разлика в инструментариума.

Коя според вас е формулата за успеха в бизнеса?
- Аз не разделям бизнесът от бранда, затова смятам, че един предприемач трябва да се занимава с бранда си точно толкова, колкото се занимава и с бизнеса си. Съответно и правилата за създаването на успешен бизнес са същите, като тези за създаването на успешен бранд.

Как виждате развитието на брандинга в България?
- На развиващи се пазари като България, брандинга ще играе все по-голяма роля. Пазарът е в процес на формиране, което е идеална почва за създаването на нови, силни брандове и за трансформацията на вече съществуващи такива. Според мен всичко най-интересно в тази област, тепърва предстои. 

 

Facebook коментари