fbpx Всеки човек има талант. Трябва да намерим пресечната точка с компанията | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Корнелия Венева – HR мениджър – САП Лабс България

Всеки човек има талант. Трябва да намерим пресечната точка с компанията

В съвместната ни рубрика с HR Cafe ви срещаме с Корнелия Венева – HR мениджър – САП Лабс България. Тя има опит в областта на Човешките ресурси вече повече от 13 години. Към тази сфера се насочва съвсем осъзнато. За нея, работата в екип, където се обменят идеи и опит, и се споделят успехите и трудните моменти, винаги е била привлекателна с огромния си потенциал и предизвикателства. С колегите си от екипа и получават наградата  „Най-добър HR екип 2013“ присъдена от Българската асоциацията за управление на хора.

Г-жо Венева какви са предизвикателствата пред компаниите в днешно време ориентирано спрямо компетенциите на служителите?
- Според мен, за всички компании едно от основните предизвикателства е да привлече хора, които искат и могат непрекъснато да учат и да се развиват. В свят, в който едни професии умират, други се появяват, в който всичко се променя изключително динамично, нито компаниите, нито хората могат да стоят на едно място.  Тази година САП Лабс България расте и търсим над 100 бъдещи колеги. От тази гледна точка, за нас в момента голямо предизвикателство и фокус са 2 сфери: как да поддържаме и непрекъснато да развиваме високата техническа експертиза, която вече имат колегите, и как да идентифицираме и развием лидерските умения у всеки.

Какви решения съществуват за „туширане“ на тези казуси?
- По отношение на техническата експертиза, имаме цялостна програма, която е насочена както към традиционните технологии, с които работим (Java, C++), така и към новите технологии, напр. мобилни технологии, HANA. Имаме и обучения свързани с потребителското изживяване. Цялостната програма е публикувана на нашата вътрешна страница и всеки може да отиде и да се запише на обучението, което му е необходимо. Освен това сме основали общност от технически експерти, на която всеки колега може да предостави част от код написан от него и да получи детайлна обратна връзка какво е направил добре и какво може още да подобри. В компанията имаме установена менторска и коучинг култура: колегите, които са готови да споделят своя опит като ментори заявяват готовността си отново на вътрешната страница и други колеги могат да се свържат с тях и да уговорят менторство. 
По отношение на идентифициране и развитие на лидерските умения стартирахме локална програма, която се казва „Утрешните лидери“. Като компания, която непрекъснато се расте и се развива, имаме нужда от колеги, които да вдъхновяват и ръководят нашите екипи, както и да проявяват лидерство без да са на формални мениджърски позиции. Нашата програма е с продължителност една година и комбинира различни форми на учене. Ще покрием над десет теми важни за лидерството, като емоционална интелигентност, мотивация, управление на конфликти. Всеки месец е посветен на определена тема. Започваме с обучение, после всеки участник ще работи с ментор и коуч по тази тема и завършваме със споделяне на наученото и на практикуваното между участниците.

Само талантите ли „заслужават“ подобна грижа? А останалите?
- САП вярва, че всеки е талант. Това е също така и мое лично убеждение, и като специалист ЧР, и като коуч. Сигурна съм, че всеки прави най-доброто, на което е способен, и което вярва, че ще допринесе за успеха му. Голямото предизвикателство е да синхронизираме успеха на компанията и индивидуалната дефиниция за успех на всеки колега и да намерим общите пресечни точки.

Как вие се справяте с подобни казуси?
- Първо, основната част от нашите предложения за учене се предоставят на всички колеги. За да оптимизираме цената, предлагаме много виртуални сесии и обучения. Имаме и изградена мрежа от над 40 вътрешни лектори – колеги, които са експерти в определена област и които поемат ангажимент да направят по няколко вътрешни обучения за година. Ние много ценим усилията на нашите лектори, защото това изисква да отделят време освен за самото обучение, така и време за подготовка на обучението, което нерядко е част от личното им време. 
А по отношение на развитието на всеки, водим откровени разговори кой накъде и колко бързо иска да напредва, колко иска да излезе от комфортната си зона. И е напълно в реда на нещата, ако някой в определен момент иска повече „спокойствие“ и стабилност, а в друг момент е готов да поема все повече и повече отговорности. Всичко е въпрос в кой момент от житейския път се намира човек и къде иска да насочи своя фокус. В чисто практически план, това е среща между мениджъра и служителя, в която те обсъждат и определят интензивността и посоката на развитие на колегата, и в  зависимост от това дефинират области или умения за развитие. Препоръчваме тези области или умения да са 2 или 3 за да запазим фокуса и да избегнем разпиляването на усилия. 

Какво бихте посъветвала ръководителите на компании и HR мениджърите – онлайн или офлайн решения работят успешно?
Според мен, нуждата от човешки контакт е незаменима. Хората сме социални същества и имаме нужда от общуване и свързване. Онлайн решенията само разширяват платформите, върху които можем да проведем това общуване. Мога да дам пример от мой личен опит. Моят ментор, когато стартирахме модела с Бизнес партньорите Човешки ресурси, беше колега от Израел – много компетентна и професионална дама с задълбочена експертиза в областта на Човешките ресурси. Когато започвахме менторството имахме лична среща по време на мое бизнес пътуване до Израел. Личната среща е важна за лично опознаване на човека, както и да видим дали ще има „химия“ между нас. Оттогава са минали 7 години и ние сме се виждали лично още само веднъж. За всички останали срещи и менторски консултации използвахме телефон и Интернет. И това е партньорство, от което получих много и като знания и като увереност.

Какво бихте посъветвала вашите колеги?
- Аз съм много впечатлена от младите колеги Човешки ресурси, които срещам по най-различни форуми и това ме прави невероятен оптимист за бъдещето на нашата професия. Бих искала да се обърна към тях със следните препоръки: Скъпи колеги, бъдете професионалисти. Познавайте бизнеса, в който работите. Познавайте колегите си. Хората са най-важните. И се забавлявайте!

пълно видео на интервюто -http://bit.ly/1loOw0c