fbpx Мениджърите споделят, сезон 2, част 3 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Проект на списанието

Мениджърите споделят, сезон 2, част 3

В новата серия  от проекта ни ви срещаме двама мениджъри, които имат много сериозен опит, всеки в своя бранш. Всеки ден продължават да търсят предизвикателства, да експериментират в бизнеса и да се опират на сериозните познания, които имат. Представяме Снежина Казакова,  Управител на DHL Експрес България и Ивайло Антонов, изп. директор на винарска изба Беса Валей и техните правила в бизнеса.

Снежина Казакова, управител на DHLЕкспрес България

Започнах работа във фирмата като търговски представител, преминах по стълбицата нагоре и от 2009 г.съм един от нейните трима управители. Като международна компания, всички правила при нас са ясни и точно определени, изпитани и работещи в целия свят.>В годините натрупах личен опит и съм се убедила, че в основата на всичко стоят служителите. Най-ключово е да работиш с правилния отбор. Разбрах, че първо трябва да научиш хората си на всичко, което искаш те да знаят, а след това да ги оставиш да работят самостоятелно. От около година работя с изцяло нов екип и той стана супер ефективен благодарение на правилото – „Дай им свобода, но нека те да носят отговорността за своите решения“. Тогава хората могат да взимат по-смели решения и са по-отдадени в преследването на успеха на фирмата, защото го смятат за свой личен. Освен това, човек се учи в пъти по-бързо от собствените си грешките. Не е толкова страшно да се греши, стига да има желание за поправка и да не е свързано с голямо финансово въздействие.

 

Много е също да говориш с хората директно. Гордея се, че познавам лично целия си екип от 360 служители. Смятам, че да се обръщаш към тях на малко име и да можеш да задаваш конкретни въпроси, свързани с тяхната работа, действа много мотивиращо, карайки ги да се чувстват значими. Това им помага да дават най-добрите идеи, вследствие на което, организацията върви напред.

Нашата стратегия е да имаме силно мотивирани служители, които реализират високо качество на услугите, а това води до лоялни клиенти, по-високи приходи, стабилен и постоянен растеж. От практиката знам, че когато човек е мотивиран, може да даде много повече дори от собствения си предел на силите. Постигането на резултати обаче не трябва да е самоцел, а да се прави с уважение към хората. Този баланс между респект и осъществяване на целите е един от най-важните фактори за успеха на една компания.

Последно, но не и по важност е, че когато имаме добри резултати, трябва да инвестираме, възползвайки се от всеки добър момент, в който да въвеждаме иновации и да поддържаме нивото, което клиентите ни очакват от нас. Постоянният стремеж към подобряване на текущите процеси дава възможност на фирмата и на хората да се развиват успешно.

Ивайло Антонов, изп. директор на винарска изба Беса Валей
 

Целият ми опите свързан с професионалния бизнес на напитките. Вече 17 години се занимавам с това. Тръгнал съм от най-ниското ниво – търговски представител в Диаджио , най-голямата алкохолна компания в света. Преминах през всички етапи на развиетие, докато достигнах до позиция на маркетинг мениджър. Най-интересното в случая е, че по образование съм дипломиран лекар, но се оказа, че не е моето поприще и записах второ образование в специалност „Маркетинг и реклама“. Започнах да работя в Беса Валей през 2009 г. Разликата между работата в мултинационална компания и по-малка изба е огромна. В големите компании има обучения, тренинги, фирмата инвестира много в персонала, но и изисква работа точно по нейните правила. Все пак ноу-хауто, което бях получил, ми помогна да систематизирам работата и във винения бизнес. Той е една своебразна фабрика на открито и до голяма степен каквито и планове да имаш, времето винаги има последна дума.

За да си успешен, трябва да си поставяш цели, които винаги да бъдат амбициозни. След това идва ред на стратегията. Тя определя как ще се постигне първоначално заложената цел. Това води добрия мениджър към следващата стъпка - изграждането на силен екип от правилни хора, които да води през препятствията на пазара и в същото време да му помагат да се бори с конкуренцията. Постигането на голямата цел е съвкупност от преодоляване на много други по-малки стъпки и крачки. Като например да създадеш работещ колектив, който в нашия бизнес, който е и сезонен, е абсолютно предизвикателство. Повечето от избите са на отдалечени от градовете места. Това създава редица трудности. Ежедневно се налага служителите да пътуват, за да идват на работа. Това изморява и често демотивира.

Друго правило в бизнеса е - започни да градиш марката! Силната и разпознаваема марка е в основата на успеха в бизнеса с вина. Беса валей е една от малкото реномирани изби, които не са толкова популярни с името на избата, колкото с бранда - „Енира“. Клиентът цени марките, които дават допълнителна стойност за него, освен чисто физичекото преживяване. Името на продукта трябва да бъде обвързано с история, която да му придава аура и да го отличава от всички останали. Не на послено място по значимост, е това да познаваш пазарът и конкуренцията и как те реагират на всеки твой ход.

В бизнеса с вино има нещо много специфично - подходящият тероар. Това е съкупност от почва и климат, които ще придадат на продукта един цялостен, завършен и качествен образ. Затова е много важно да имаме уважение и респект към природата.  Тя дава нашата основна суровина – хубавото грозде. Ние слагаме в бутилките част от нея, наука за това как да го обработваме и щипка любов. Това съм научил от един от собствениците на избата, граф Стефан фон Найпер, който е потомствен винопроизводител. Неговата фамилия произвежда уникални винени еликсири от 800 години. Тази сентенция ни мотивира да ориентираме бизнеса си изцяло към хармония със заобикалящата ни среда.