fbpx Модерен живот между бомби | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ана Динкова,TRINITIX, София - Бейрут, Ливан

Модерен живот между бомби

Преди да стъпя в Бейрут, за Ливан бях чувала основно две неща - че е Швейцария на Близкия Изток и метафората „разрушен като Бейрут“. За една седмица се убедих, че нито едно от двете твърдения няма нищо общо с действителността.

В Швейцария има тучни поляни и стада крави, докато по-голямата част от Ливан е планинска, като изключение правят долината Бекаа и крайбрежната ивица. И докато в някои части на Бейрут все още могат да се видят следите от войната и престрелките, то новото строителство може да конкурира и най-луксозните сгради в Европа и Америка.
Ливан предлага редица атракции за туристите – природните забележителности като пещерата Джейта (Кристалната пещера), древните финикийски градове Баалбек – разположени в долината Бекаа известени със запазените руини останали от Византийската и Римската империя, Библос – центъра на древна Финикия и едно от най-важните пристанища на древността, невероятни зимни ски-курорти, широка крайбрежна ивица с ултра модерни хотели, луксозни курорти и увеселителни паркове.

Това, което прави Ливан изключителен обаче, не са нито историята, природата, крайбрежието, забавленията, неспирния живот в Бейрут или вкусната кухня – това са хората! В тази държава осмисляш напълно думи като гостоприемство, трудолюбивост и клиентско обслужване. Ливанците говорят арабски и френски, по-голямата част съвсем свободно владеят и английски, а по-възрастното поколение и руски. Нивото на обслужване в туристическите обекти, ресторанти, хотели и курорти може да се мери с това от най-префинените и изтънчени локации в Европа и Америка. Хората в Ливан имат открити сърца и са готови да направят всичко, за да се чувства един гост добре. Също изключително коректни са и в отношенията в бизнеса.

Въпреки тежките години в периода на кървавата гражданска война от 1975 г. до 1990 г. и след това, Ливан се опитва да си възвърне старата слава и блясъка от 60-те и началото на 70-те години от миналия век. Страната върви с огромни крачки напред към новостите. Това се вижда в различни аспекти от ежедневието. Пример за това са комуникациите – Ливан е единствената държава от Близкия Изток, която не филтрира онлайн съдържанието генерирано от потребители. Масово хората използват вече наложилите се социални мрежи като Facebook и Twitter. Поради липсата на суровини по-голямата част, особено от живеещите в градовете, предпочитат да работят в сферата на услугите, търговията, туризма и банковия сектор. Работната ръка е високо квалифицирана и може спокойно да съперничи на европейските специалисти в отделните сектори.

Последните години Ливан завладява една много оспорвана и трудна за покоряване сцена – тази на висшата мода и фината бижутерия. Имена като Ели Сааб, Абед Махфуз и Зухаир Мурад вече са покорили света и са сред най-търсените в сферата на висшата мода и вечерното облекло. Бижутата на Зугхаиб, Андре Марча и Джордж Богосиян са силна конкуренция на известните френски, английски и американски бижутерски къщи.


Тагхрид Ел Хадже – дизайнер и собственик на модната къща Orkais

Трудно ли се прави моден бизнес в Ливан в такава конкурентна среда?
- И да и не. Вярно, че конкуренцията е много голяма – не е лесно да се мериш с имена като Ели Сааб или Зухаир Мурад, но от друга страна не е и нужно. Ние сме щастливи, че големите родни дизайнери показаха на света, че Ливан може да произвежда изключителни облекла – красиви, женствени и изискани. Това отваря за всички много врати и възможности.
Кои са основните клиенти на Вашата марка?
- Веднъж в годината участвам в изложението Salon Du Prêt-À-Porter в Париж, където установявам контакти с европейски и американски клиенти. Имам разбира се и много местни и лоялни клиентки, както и от Арабските Емирства и Саудитска Арабия.
Какво търсят най-често клиентките ви от Близкия Изток и Саудитска Арабия?
- Търсят качество, уникалност, женственост. Същевременно много е важно да бъде уловен духа на модата на момента, независимо дали купуват вечерна или булчинска рокля от линията ми Haute Couture или някоя от роклите Pret-a-Porter. Някои поръчват готови рокли от колекцията, други държат да изработим нещо специално и уникално за тях.
Къде изработвате дрехите – използвате ли чужди фабрики в други страни като Китай например?
- По принцип рядко ливански дизайнер използва чужди фабрики, особено що се касае за елегантните облекла и висшата мода. При нас всичко се изработва ръчно в ателието ни в Бейрут.
Какво търси ливанската жена? Какво я характеризира?
- Ливанската жена е много елегантна, тук държим да изглеждаме добре от сутринта до вечерта. Това не е излишна суета, а признак на женственост и изисканост. Както е важно една жена да говори добре и да има безупречно поведение, така е важно и да изглежда елегантно.

Въпреки всичко животът продължава

За Ливан се казва, че е държавата феникс – каквото и да се случи, тя ще се прероди и ще продължи смело напред. Такива са и хората – смели, уверени и устремени. Трудно е човек да си представи как реално се случва това, докато не се увери с очите си.
На 19 октомври 2012 г, петък, в бомбен атентат беше убит генерал Уисам ал Хасан, шеф на разузнаването на Силите за вътрешна сигурност на Ливан. На другия ден, събота, беше обявен национален ден на траур, а погребението на генерала беше в неделя. В тези два дни, както и понеделника - 22 октомври в центъра на Бейрут имаше протести и епизодични размирици. Ситуацията обаче беше овладяна бързо от силите за сигурност.
Вторник 23 октомври в квартала Ашрафия, къде беше извършен нов атентат. Само няколко липсващи стъкла на коли и счупени витрини на магазини подсказваха, че нещо драматично се е случило. Животът продължаваше с френетичен темп, улицата на атентата беше пълна с коли и хора. Кафенетата в района обаче не се оплакваха от липса на клиентела и само един некролог – с размерите на билборд с лика на генерал ал Хасан напомняше за терористичния акт.
Такива са Ливан и Бейрут – истински Феникс – единия ден изгарящ в пламъци, следващият ден смирен в размисъл, после надига глава и накрая разперва криле за ежедневния живот, слънчевите лъчи и обичайните ежедневни ангажименти и занимания.

Уисам Абу Диван е заместник главен мениджър на фабриката Санита, която е огромен производител и дистрибутор на широка гама от хартиени продукти за домакинство, и за лична грижа в цял свят. Ето какво споделя той за условията за бизнес в Ливан.

Отстрани политическата ситуация в Близкия изток изглежда много сложна. Как е в действителност успявате момента да развивате бизнеса си във вашата страна?
- Положението в Близкия Изток е такова от началото на 1960 г. до сега. За нас, хората, които растем в тази среда, е почти нормално. Много хората са силно повлияни от политиката, но за нас е от решаващо значение е бизнесът да върви напред, без значение каква е политическата ситуация.

Каква сигурност има за деловия живот?
- За последните няколко десетилетия Ливан успя да направи ясно разграничение между политическия и икономическия живот. Въпреки че икономиката е пряко свързана със сигурността и стабилността на държавата, за нас е съвсем естествено да бъдем свидетели на бомба през нощта (подобно на инцидента, който беше по време на вашето посещение в Ливан) и бунтове, а после на другия ден да отидем на работа, защото животът продължава, както обикновено. Като изключим такива моменти, ще добавя, че пък нощният живот в Ливан предлага изключителни забавления.

Как работите с вашите чуждестранни партньори?
- През последните 15 години сме изградили стабилна система за износ. Ние предлагаме нашата продукция в повече от 150 000 места в Близкия изток, Персийския залив и Африка. Нашите производствени инсталации са разположени в Ливан, Египет, Великобритания, Ирак, Саудитска Арабия, емирствата и Гана. Имаме търговски представителства почти в целия свят.

С какво Ливан е интересен за чуждите инвеститори? Какво може да привлече български бизнесмени и инвеститори за да правят бизнес с ливански фирми?
- Ливан ползва преференциална ставка на облагане с Европа, арабските страни и САЩ. Също така инвеститорите могат да се възползват от ниски производствени разходи (сравнени с Европа). Таксите за превоз на товари са по-ниски и няма мита. Освен това ливанската продукция е синоним на висококачествени продукти на достъпни цени.

Планирате ли да разширите бизнеса си с България в бъдеще?
- Като производител на тъкани и изделия за еднократна употреба (памперси за бебета и възрастни, дамски превръзки, тоалетни кърпички за лице, салфетки) Санита за момента няма търговска дейност с България, но бихме приветствали всяко бъдещо сътрудничество. Бихме направили първата стъпка към дългосрочно партньорство, с което да проправим и пътя към създаване на производствена база в България, след като проучим пазара